Meteorologisk institutt var svært nær ved å sende ut ekstremvarsel da et massivt stormsystem beveget seg over Sør-Norge torsdag. Verst gikk uværet utover kysten av Vestlandet. På Myklebust i Tananger utenfor Stavanger fikk flere hus takene sine skrelt av og på Tjelta blåste et tak av en boligblokk, ifølge Stavanger Aftenblad.

Politiet i Stavanger stengte av deler av sentrum torsdag ettermiddag og ba folk utsette julehandelen og holde seg innendørs. Avisen la ut en video som viste flagrende og støyende metallplater på taket av et kjøpesenter i sentrum. Politiet fryktet de skulle løsne og bli kastet av gårde i vinden.

31.000 uten strøm

Uværet beveget seg nedover Vestlandet i løpet av torsdagen og traff Sørlandet og Østlandet torsdag kveld. På Sørlandet var minst 31.000 husstander og bedrifter uten strøm torsdag kveld. Strømselskapenes mannskaper hadde en farlig jobb ute for å rette feilene, for trær blåste over ende mens de jobbet. Blant de hardest rammede områdene var Farsund og Risør. Også i Kristiansand var flere uten strøm.

På sine Twitterkontoer meldte utrykningsetatene både i Agder, Østfold, Follo og Buskerud fortløpende om velta trær over veier, nedblåste strømledninger og båter i drift.

«Det ligger trær overalt», fastslo 110-sentralen for Østfold og Follo litt over klokken 20 torsdag kveld.

Sørlandsbanen nede

Uværet stanset også fly, ferjer, tog og en rekke veier torsdag.

Flytrafikken til og fra lufthavnene i Stavanger, Haugesund, Bergen og Bodø var tidvis stengt gjennom dagen, og de mange kanselleringene og forsinkelsene førte blant annet til hotellrift i Stavanger.

På Sola blåste det en periode så hardt at passasjerbroene ikke kunne brukes og bakkemannskapene fikk forbud mot å bevege seg ute på rullebanene.

En rekke veier, ferjesamband og broer ble også stengt på grunn av uværet. Sørlandsbanen ble stengt mellom Nelaug og Vennesla fordi en kjøreledning blåste ned. Været var så dårlig at NSB heller ikke satt opp buss for tog, men oppfordret folk til å holde seg hjemme.

— Ikke ekstremvær

Torsdag kveld var vinden ventet å løye litt, men stormen skal ta seg opp igjen fredag morgen, ifølge Vervarslinga på Vestlandet.

Meteorologene advarer at store snøfall på Vestlandet torsdag kveld og natt til fredag kan føre til mange glatte veier.

Torsdag kveld var det ikke meldt om personskader i Norge i forbindelse med uværet. To personer er imidlertid meldt savnet i Sverige, og en kvinne er meldt omkommet i Danmark, hvor den samme stormen herjer.

Både Danmark, Sverige, Storbritannia, Nederland, Belgia og Tyskland er rammet av uværet. I Storbritannia er titusenvis av mennesker evakuert fra hjemmene sine på grunn av oversvømmelse, og britiske myndigheter melder at brottsjøene langs østkysten av England kan bli de voldsomste på over 60 år.