- Ikke funnet noen tegn på psykose

Ny Breivik-rapport konkluderer med tilregnelighet. Det åpner for fengsel og forvaring resten av livet.

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Den nye sakkyndigrapporten om Anders Behring Breivik konkluderer med at massedrapsmannen ikke var psykotisk 22. juli, melder Oslo tingrett. Dermed er han å regne som strafferettslig tilregnelig etter straffeloven.

Det åpner for fengselsstraff i stedet for tvungent psykisk helsevern.

— Vi har funnet tiltalte til ikke være psykotisk, sier Agnar Aspaas på pressekonferansen som pågår nå i Oslo tingrett. Han og Terje Tørrissen står bak den nye rapporten.

Han sier de har gått gjennom store mengder informasjon, inkludert rapporter fra personalet på Dikemark.

— Vi har ikke funnet noen tegn på psykose, svarte Aspaas da han ble spurt.

- Skjønn

— Gjennom arbeidet har vi hatt motforestillinger og prøvd å se alle nyanser av saken. Vi har hatt mer materiale enn Sørheim og Husby hadde. Vi har forsøkt å vekte all informasjon, slik at vi har kommet til en entydig konklusjon, sier Terje Tørrissen.

På spørsmål om hvor mye tvangsobservasjonen av Breivik har hatt å si for deres konklusjon, svarer Aspaas at de hadde kommet til samme svar uansett.

— Men det har gitt oss mer materiale, og styrket vårt grunnlag for å mene noe, sier Aspaas.

— Vi er så sikre som vi kan være med de metodene vi har. Det innebærer bruk av skjønn, det må vi være åpne på, sier Tørrissen.

Nye svar

Her er konklusjonene deres fra den 310 sider lange rapporten:

«1. Observanden (Anders Behring Breivik, red. anm.) var ikke psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad (§ 44) på tiden for de påklagede handlinger.

2. Observanden har ikke en alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen, og han handlet ikke under en sterk bevissthetsforstyrrelse på tiden for de påklagede handlinger. Observanden er ikke lettere psykisk utviklingshemmet (§ 56 c).

3. Observanden var ikke psykotisk på tiden for undersøkelsene.

4. Mandatets punkt 7 utgår da de sakkyndige har konkludert negativt mht tilstander som omfattes av straffeloven § 44. 5. Det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger.»

Motsatt konklusjon

Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen har dermed konkludert motsatt av hva de to første rettspsykiatrisk sakkyndige, Torgeir Husby og Synne Sørheim, kom frem til. De mente at Breivik var paranoid schizofren.

Til NTB sier Aspaas at da han og Tørrissen skulle konkludere, hadde de falt ned på samme avgjørelse.

FORSVARER: Geir Lippestad hentet den nye sakkyndigrapporten i Oslo tingrett. Foto: HÅVARD BJELLAND

— Vi har brukt tiden godt til å gå gjennom alt materialet og å ha samtaler. Det har vært viktig for oss å hele tiden ha motforestillinger og se etter alternative forklaringer, sier Aspaas.

En pressekonferanse er varslet til klokken 12.15 i dag, med en eller begge av de sakkyndige og tingrettsdommer Nina Opsahl.

Forvaring

Den nye rapporten åpner for at aktoratet vil be om ordinær fengselsstraff i stedet for tvungent psykisk helsevern. Dette har riksadvokaten også åpnet for i tiltalen, nettopp i tilfelle vurderingen skulle endres.

I så fall vil Breivik bli dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring.

Etter den tid vil påtalemyndigheten kunne be om videre forvaring hvert femte år. En videre forvaring må begrunnes med fare for gjentakelse.

Faglig sterkere rapport

Rapporten er regnet som en faglig sett sterkere rapport enn den forrige, fordi den inneholder døgnobservasjon over uker av Breivik. Observasjonen er gjort av personale fra Dikemark sykehus, men på et 60 kvadratmeter stort område på Ila, der Breivik har sittet i varetekt siden 24. juli i fjor.

I tillegg har Tørrissen og Aspaas hatt 11 samtaler med Breivik.

I dag tidlig møtte Aspaas og Tørrisen ved et trykkeri i Oslo for å få trykket den mellom 300 og 400 sider lange sakkyndigrapporten om Anders Behring Breivik. Rett før klokken 11 ankom de Oslo tingrett for å levere det som er den andre og siste sakkyndigrapporten om Breivik.

Rapporten ble overlevert tingrettsdommer Nina Opsahl. Kort tid etter fikk aktoratet og forsvarerne sine kopier, ifølge Oslo tingrett, før rapportens konklusjon blir offentliggjort klokken 12. De to rettspsykiatriske sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrissen står bak rapporten, som skal vurdere om Breivik er tilregnelig eller ikke.

Var massedrapsmannen psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier straffeloven at han ikke skal straffes. I stedet vil det bli dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.

Paranoid schizofren

Fra før har Breivik blitt vurdert som utilregnelig i den første sakkyndigrapporten, laget av psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. De mente han var paranoid schizofren.

Les også

«Rettssaken mot Anders Behring Breivik kan i realiteten bli avgjort i dag»

Les også

- Breivik innrømmer løgn om brorskap

Til Aftenposten går aktorene i saken langt i å gi den nye rapporten stor betydning: Sier rapporten at Breivik er tilregnelig, åpner de for å be om 21 års fengselsstraff for Breivik.

— Dersom vilkårene for å idømme Behring Breivik straff er oppfylt, vil det bli nedsatt påstand om straff, sier statsadvokat Svein Holden til Aftenposten.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Ønsker debatt om straff for psykisk syke

  2. Vil ikke endre tiltalen

  3. - Åpner for sjelden situasjon i retten

  4. - Det var det jeg trodde

KLAR MED RAPPORTEN: Rettspsykiaterne Agnar Aspaas (t.v.) og Terje Tørrissen på vei til Oslo tingrett med den rettspsykiatriske rapporten om terrortiltalte Anders Behring Breivik tirsdag formiddag. Foto: SCANPIX

SIKKERHET: Rettssaken etter 22. juli begynner neste mandag i Oslo tingrett. Her blir også dagens rapport fra de to rettspsykiatriske sakkyndige levert klokken 11. Foto: Roald, Berit

TERRORENS ANSIKT: Anders Behring Breivik fra det siste fengslingsmøtet i Oslo tingrett i februar.

BT anbefaler

Se Ballspark etter seieren i Trondheim: – Vet ikke om jeg kan si hvor godt det smaker

Ballspark sendte under hele kampen.

LES SAKEN