PST har fått ny informasjon om terrortrusselen

Politiets sikkerhetstjeneste sier de har fått veldig mye ny informasjon om terrortrusselen mot Norge, ifølge NRK.

Publisert Publisert

UAVKLART: - Trusselen er fortsatt reell, understreker PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til BT.

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

SISTE: PST avviser at det kommer en ny trusselvurdering søndag, men sier til NTB at de skal overlevere en ikke-offentlig vurdering til POD angående politioperative tiltak .

– Det vil ikke komme en offentlig trusselvurdering. Dette er et teknisk dokument som handler om politioperative tiltak, som skal gå til Politidirektoratet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Han sier at det ikke er sikkert når PST eventuelt vil komme med en ny, offentlig trusselvurdering.

– Det vurderer vi fortløpende, sier han.

Tidligere i dag meldteTV 2at det ville komme en ny trusselvurdering fra PST i dag.

– PST har jobbet intenst nå over ganske lang tid, det er en systematisering av informasjon en rekke kilder som legges frem i en ny trusselvurdering. For oss er dette helt avgjørende for hvilke tiltak man skal fullføre de neste dagene, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård til kanalen.

Ny informasjon

Tidligere i dag fortalte PST at de har fått veldig mye nye informasjon om trusselen.

– Nå har vi fått veldig mye ny informasjon som er troverdig, og som er med på å danne et omfattende informasjonsgrunnlag for å vurdere terrortrusselen videre, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PSTtil NRK.

Han kan ikke gå inn i detaljer på hva slags informasjon det dreier seg om eller hvordan de har fått de nye opplysningene, men han sier at PST jobber bredt i alle kanaler både nasjonalt og internasjonalt.

Hugubakken understreker at trusselen fortsatt er reell.

— Jobber intenst

Politiet har fullmaktene og ressursene som trengs for å håndtere trusselbildet, mener politidirektør Odd Reidar Humlegård. Han sa lørdag at situasjonen er uendret fra fredag.

— Det er egentlig gode nyheter, sa politidirektøren om den uendrede trusselsituasjonen da han holdt pressekonferanse lørdag ettermiddag.

Han opplyste også at det heller ikke er gjort noen endringer i tiltakene som er iverksatt for å håndtere terrortrusselen.

— PST jobber fortsatt intenst for å innhente mer informasjon for å avklare situasjonen så raskt som mulig, fortalte Humlegård.

— Det er fortsatt mer sannsynlig at det ikke skjer noe, enn at det skjer noe, fortsatte politidirektøren.

Torsdag ble det kjent at en konkret og tidsavgrenset terrortrussel foreligger mot Norge – men det er uvisst mot hvem eller hva som er målet.

Kan bruke forsvaret

Humlegård mener politiet har fullmakt og ressursene som trengs for å håndtere trusselbildet slik PST har beskrevet det. Fredag fikk de godkjenning til å bruke Forsvaret dersom det skulle bli nødvendig.

— Vi har fått tilgang på og har benyttet oss av transportressurser i sør og nord. Vi har helikopter på høy beredskap i Bardufoss. I tillegg har vi fått innvilget anmodningen om å benytte oss av Forsvarets spesialstyrke, Garden og Heimevernet, sa Humlegård.

— Forsvaret kan tas i bruk ved to scenarioer – dersom trusselbildet blir mer konkret, eller hvis situasjonen varer lenge og dette sliter på kapasiteten i politiet, fortsatte han.

Han mener politiet har kapasitet til å holde beredskapen på nåværende nivå en stund til.

— Vi avventer ny trusselvurdering fra PST. Vi har også mulighet til å ta i bruk flere av politiets reservestyrker dersom det skulle bli nødvendig.

- Kortere responstid enn tidligere

Ifølge Humlegård er responstiden nå lavere enn noen gang.

— Når vi nå har fått innvilget å bruke forsvarets ressurser er det nødvendige arbeidet gjort for å utløse dem på raskest mulig måte, sa han.

— Noe av det viktigste arbeidet som er gjort den siste tiden er å senke responstiden til beredskapstroppen og lokale politidistrikt. Våre samarbeidspartnere har gjort mye av det samme.

Fredag møtte Politidirektoratet elleve andre direktorater for å utveksle informasjon om tiltakene som er iverksatt for å håndtere situasjonen.

— Det var veldig betryggende for meg å høre om hva som har blitt gjort innenfor andre samfunnssektorer. Veldig mye bra arbeid og veldig mange bra forberedelser er gjort. Forberedelsene er stort sett av forebyggende karakter, men også hvordan man skal håndtere hendelser, fortalte Humlegård.

Varslet andre Schengen-land

Politidirektoratet har varslet EU-kommisjonen og de andre landene i Schengen-samarbeidet om situasjonen i Norge.

— Vi har varslet for at vi skal ha muligheten til å stenge grensa hvis trusselvurderingen er slik at det er nødvendig. Dette er noe norske myndigheter gjennomfører på norsk side av grensa. Vi har ikke bedt andre politimyndigheter om bistand eller iverksettelse av tiltak, sier Ståle Stamnes, som er sjef for den internasjonale seksjonen ved politidirektoratet.

— Vi ber om at publikum er forberedt på at det kan ta noe lengre tid ved ankomst Norge, og at de bidrar til å klargjøre sin identitet, sier han.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Venner om den drapssiktede 20-åringen: Skal ha endret seg den siste tiden

  2. Tar demonstrasjonene til Bergen

  3. Lege mener korona-glasset på Stortinget ikke hindrer smitte

  4. Politiet: – Det haglet inn med meldinger

  5. Vy dropper nattog på Bergensbanen i sommer

  6. – Norge har nettopp åpnet en ny næring. Anslått verdi: 1000 milliarder.