8 av 10 er imot legalisering av hasj

Kun 13 prosent vil gjøre det lovlig å røyke hasj og marihuana i Norge. Det er enda færre enn for to år siden.

Publisert Publisert

LEGALISERING: Liberale argumenter ser ikke ut til å vinne fram. Foto: scanpix

  • Nina Selbo Torset
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Spørsmålet om liberalisering av norsk narkotikapolitikk løftes stadig opp i offentligheten. Men de liberales argumenter ser ikke ut til å vinne frem i befolkningen.

En landsomfattende meningsmåling som Respons Analyse har gjort forAftenposten, viser at et klart flertall er imot legalisering av hasj og marihuana i Norge.

Kun 13 prosent stiller seg positiv til å gjøre det lovlig å røyke cannabis, mens 81 prosent er negative.

— Jeg er veldig fornøyd med at et overveldende flertall er imot legalisering. Jeg mener det er et fullstendig feilspor og har store problemer med å akseptere den form for argumentasjon som legaliseringsbølgen har forsøkt å fremme gjennom ulike medier. Det er mye kunnskapsløshet blant dem som sier hasj og marihuana ikke er farlig i det hele tatt, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til Aftenposten.

Like mange har prøvd

Meningsmålingen viser at så å si like mange som er positive til legalisering, har prøvd å røyke hasj eller marihuana. Det er kun blant dem som har prøvd hasj og marihuana i løpet av det siste året, at det finnes et flertall for å gjøre det lovlig.

Aftenposten omtalte en tilsvarende undersøkelse i 2012. Da mente én av fem at hasj og marihuana burde legaliseres. Det store flertallet på 68 prosent var for et fortsatt forbud, mot 81 prosent i dag. Dette til tross for nytenkning blant forskerne.

Forskerne er uenige

— Narkotikapolitikken vår er 50 år gammel og trenger en skikkelig overhaling. Strafferammene bør kraftig ned, det er urimelig at en kan straffes med 21 års fengsel for å importere et stoff som er legalt tilgjengelig i USA. Norge bør også følge de europeiske landene som har avkriminalisert bruk og besittelse av cannabis. Det er lite som tyder på at forbruket vil øke, sier Willy Pedersen, rusforsker og professor ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo.

Anne Line Bretteville-Jensen, forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning, sier en legalisering vil påvirke pris og tilgjengelighet.

— Dette vil øke forbruket. Flere enn tidligere vil dermed få problemer med stoffet. Tidlig oppstart og intensiv bruk øker klart risikoen for mange negative konsekvenser, blant annet avhengighet, lærevansker og psykiske problemer. Disse ulempene må veies opp mot fordelene ved en legalisering, sier hun.

Hva mener du?

Publisert
BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her stanser politiet en studentfest. – Vi har ikke fått sove på flere netter, sier nabo.

  2. Idrettstopper strekker ut en hånd til Northug: – Døren står åpen

  3. Arnanipatunnelen åpnet etter trafikkuhell

  4. Northug får støtte fra broren: – Kom hjem nå

  5. «Det er greit å være full, men flaut å være ruset. Vi holder oss selv for narr.»

  6. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»