326 personer måtte evakueres i stiv kuling, sludd og ti meter høye bølger, etter at et av flyteelementene til plattformen begynte å ta inn vann etter en kollisjon med et fritthengende anker natt til onsdag.

Hendelsen førte til at boligplattformen fikk slagside på 3-4 grader, og at mannskapene slet med å stabilisere plattformen.

Sjøfartsdirektoratet har tidligere avdekket en lang rekke avvik og forbedringspunkter på plattformen, skriver Teknisk Ukeblad.

Feilene ble oppdaget i forbindelse med at de svenske eierne søkte Petroleumstilsynet om godkjenning for drift på norsk sokkel i 2010.

Rystet over tilsyn

I forbindelse med godkjenningen sendte Sjøfartsdirektoratet en epost til Petroleumstilsynet hvor det ble listet opp en rekke mangler knyttet til vanntette luker, stabilitet, ballast og forankring på innretningen.

Miljøvernorganisasjonen Bellona er rystet over at Petroleumstilsynet likevel ga grønt lys for at boligplattformen kunne drive på norsk sokkel

— Petroleumstilsynet har for andre gang på kort tid overser advarsler fra Sjøfartsdirektoratet vedrørende alvorlige feil på norske plattformer. Det viser at tilsynet mangler nødvendig vurderingsevne, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han viser til at det også ble påvist en rekke feil knyttet til ballast og stabilitet på riggen Scarabeo 8, som krenget i Barentshavet i begynnelsen av september, men at den også fikk godkjenning.

Petroleumstilsynet har varslet at de skal granske hendelsen på Floatel Superior, men Bellona mener tilliten til tilsynet er så svekket at et annet organ bør overta granskingsansvaret i saken.

- Basert på tillit

Pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Bellona, men sier til NTB at det er en forutsetning at alle påpekte mangler er utbedret før en godkjenning, en såkalt samsvarsuttalelse (SUT) gis.

EVAKUERTE: Et Sea King helikopter fra 330 skvadronen på Ørlandet evakuerte onsdag mannskap fra plattformen «Floatel Superior» i Norskehavet.
330-SKVADRONEN/ SCANPIX

Hun bekrefter samtidig at Petroleumstilsynet selv ikke fysisk sjekket om feilene Sjøfartsdirektoratet fant på boligplattformen Floatel Superior ble rettet opp,

— Vårt tilsyn ligger på et mer overordnet nivå. Vi tar ikke en rigg, som er en ekstremt kompleks konstruksjon, og gjør en ny sjekk ned til hver minste ventil, men operatøren må på forespørsel fra oss kunne dokumentere at hver eneste komponent tilfredsstiller norske regler, sier Anda.

Hun sier det norske tilsynssystemet i stor grad er basert på tillit. Petroleumstilsynet har nå varslet en gransking av Floatal Superior-hendelsen, og sier til NTB at tilsynet vil gå inn i om eierne virkelig rettet opp manglende som ble påpekt i 2010.

- Skremmende

Fagforbundet SAFE uttrykker bekymring for sikkerheten på norsk sokkel.

— Det er både overraskende og skremmende at vi for andre gang på kort tid opplever at plattformer mister stabiliteten, sier Roy Erling Furre, HMS-ansvarlig i SAFE, som er en sammenslutning av fagorganiserte i energisektoren reagerer.

Situasjonen på den svenske, halvt nedsenkbare plattformen startet klokka 3.40 da riggen fikk en skade i ballasttanken og begynte å ta inn vann. Selv om riggen raskt ble stabilisert, vurderte selskapet situasjonen som så alvorlig at alt ikke-kritisk personell ble besluttet evakuert.

48 personer som betegnes som kritisk personell, er igjen om bord.

Plattformen ligger ved Nord A-plattformen, og ble onsdag kveld forberedt for flytting ut av sikkerhetssonen rundt Njord A. Når boligriggen kan tas i bruk igjen, er for tidlig å si, ifølge Statoil.

PLATTFORM: Boligplattformen Floatel Superior (t.h.) på Njord-feltet i Norskehavet. Her er den bundet sammen med Njord A- plattformen (t.v.) med en gangbro. ARKIVFOTO: SCANPIX