- Som en liten gutt

Slik beskrives terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) av bergensmann som traff ham.

Publisert Publisert
  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

En bergensmann i 30-årene, bosatt i Oslo de siste ti årene, sier han traff terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) på et møte i Oslo. Han mener det var høsten 2009, på et møte i «Documents venner».

Det islamkritiske nettstedet Document.no publiserte flere av Breiviks innlegg. Bergensmannen svarte kritisk på minst ett av dem. I innlegget skal Breivik ha tatt til orde for å opprette et norsk svar på EDL (English Defence League), et ytterliggående høyreparti i England som vil bekjempe spredningen av islam.

Les også

[No available link text]

— Måtte gjøre noe selv?

— På møtet opplevde jeg Breivik litt som en møteplager. Han hadde en del ideer om hva vi skulle gjøre for å komme bedre ut med Document.nos stemme, hvordan få forumet til å bli bedre lest og mer mainstream. Vi diskuterte dette som en reaksjon på det vi opplevde som venstrevridd og selektiv dekning av hendelser i media, sier bergensmannen.

— Jeg fikk inntrykk av at Breivik var som den lille gutten rundt middagsbordet, han som ikke blir hørt eller helt tatt på alvor når han snakker. En som får folk til å holde seg litt på avstand. For å spekulere: Kanskje han etter hvert følte at han måtte gjøre noe selv for å få utløp for ideene sine. At sinnet hans ble mørkere og mørkere. Men å gå ut og gjøre sånn jævelskap som han gjorde?

Les også

[No available link text]

«Umoden»

Bergensmannen pratet også en del med Breivik etter møtet i Oslo i 2009. Der skal Breivik ha uttrykt sterk støtte til — og beundring for - en norsk, høyreekstrem blogg.

— Breivik var en vennlig type i utgangspunktet, men han hadde en del fikse ideer og fremsto litt umoden. Han virket heller ikke som en type som yppet til bråk, han var mer Oslo vest-typen som addet fire-fem venner på Facebook hver dag, sier mannen.

— Jeg takket nei til Facebook-invitasjonen hans, fordi han hadde en del linker både på Facebook og andre steder som jeg syntes var over grensen fremmedfiendtlige eller konspiratoriske.

Les også

[No available link text]

Bergensmannen betegner seg selv som en normal fyr ideologisk, og sier han er islamnegativ og skeptisk til innvandring.

— Uten hemninger

Grunnlegger av og redaktør i Document.no, Hans Rustad, bekrefter at han husker Breivik fra møtet i «Documents venner».

Du følte at det manglet noen motforestillinger inni hodet hans

Hans Rustad, redaktør i Document.no

— På møtet fremsto Breivik som spesiell. Han snakket luftig og vidløftig, uten helt å ha beina på bakken. Jeg tror det var et møte om Israel og Norge, sier Rustad.

— Vi oppfattet ham ikke som seriøs. Han grep ordet og mente mye, uten helt å ha hemninger. Du følte at det manglet noen motforestillinger inni hodet hans, sier Rustad til bt.no.

Rustad kjente straks igjen bildet av Breivik da det kom ut.

— Jeg kvapp da jeg så bildet. Ingenting av det han skrev på vårt forum kunne tilsi handlinger som det vi nå har sett, sier Rustad.

Han bekrefter også at Breivik i en diskusjonstråd på forumet var inne på tanken om et norsk EDL.

— Den tråden er vel noe av det vi ikke er så begeistret for nå. Men det var ikke fanatiske innlegg, det var en mer analyserende diskusjon, sier Document.no-redaktøren.

- Kan ikke stoppe debatten

Nå venter han en større diskusjon rundt debatter som skjer på nettforum som Document.no.

— Men vi driver med en legitim politisk debatt. Folk må se forskjell på det og ekstreme handlinger, sier Rustad.

— Hvordan skal du kartlegge og vite hvem som snakker på nettet, hvilke motiver de har og hva de kan tenkes å gjøre. Man oppnår i hvert fall ingenting ved å stenge debatten, sier Rustad.

Forumet nede

Document.no har nå lagt ut alle Breiviks innlegg.

Store deler av lørdag har Document.nos hjemmeside vært nede, trolig på grunn av stor trafikk. I 18-tiden lørdag er siden oppe og går igjen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. [No available link text]

  2. [No available link text]

  3. [No available link text]

  4. [No available link text]

IKKE PÅ ALVOR:- Kanskje han etter hvert følte at han måtte gjøre noe selv for å få utløp for ideene sine, sier bergensmann som traff terrorsiktede Anders Behring Breivik (bildet) i Oslo. Bergensmannen oppfattet Breivik som en som ikke ble tatt helt på alvor. Foto: FACEBOOK PRIVAT

BT anbefaler

Ørjan får 257 kroner ekstra for å dele arbeids­dagen i to. – Mange spør hvordan jeg orker.

Bussjåfør Ørjan Aasheim sier alltid ja hvis han blir spurt om ekstra vakter. Han trenger pengene.

LES SAKEN