Klatreren er en svensk mann på 32 år som var en del av et følge på tre isklatrere. De to andre er fysisk uskadde, opplyser operasjonsleder Tom Richard Jansen i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

Politiet og nødetatene ble varslet klokka 9.03. Norske redningshunder sendte ekvipasjer med sju hunder til området. Tre personer fra Røde Kors og tre personer fra skredgruppa samt tre snøscooterførere ble også sendt for å delta i søket etter 32-åringen.

Klokka 10.30 var mannskapene kommet seg inn i skredområdet og hadde begynt søket. Han ble funnet i snø— og ismassene i 11-tiden. Tilstanden er kritisk, melder TV 2.

Stort skred

Skredet er ifølge politiet 50 meter bredt og 200 meter langt. Politihelikopteret ble sendt til Hemsedal for å gjøre søk med varmesøkende kamera sammen med Norsk Luftambulanse.

Også Hovedredningssentralen Sør-Norge har vært involvert i redningsaksjonen.

Sikkerhetsleder Stein Tronstad i Norges Klatreforbund sier mye tyder på at klatrerne ikke hadde begynt på klatringen opp veggen, da is- og snømassene kom brasende.

— Det virker som om de ikke hadde begynt selve klatringen, men var på vei opp for å starte, sier Tronstad til NTB.

Kjent for klatring

Skogshorn ligger på den andre siden av dalen og litt øst for alpinanlegget i Hemsedal. Fjellets sørvegg er et kjent sted for klatring om sommeren og isklatring om vinteren. Sørveggen omtales i klatremiljøet som klatrevennlig.

— Hemsedal og Skogshorn er et populært område der det drives mye klatring på et lavere nivå, særlig om sommeren. På generelt grunnlag vil jeg ikke fraråde folk fra å klatre om vinteren, men det er stor skredfare nå, sier Tronstad, som ikke kjenner den svenske klatreren.

Det høye og bratte fjellet rager på det høyeste 1.728 meter over havet og 700-800 meter over vidda i øst og sør, ifølge Store Norske Leksikon.