Forslag om kutt i foreldrepermisjon får liten støtte

Både familien Heuser og politikerne vender tommelen ned for NHO-forslaget om 7 uker kortere tid hjemme for nybakte foreldre.

Publisert Publisert

LITEN STØTTE: Pierre og Anna Heuser synes ikke foreldrepermisjonen bør bli kortere. Datteren Emelie (18 mnd.) var hjemme med en av foreldrene til hun var 17 måneder. Foto: Stein Bjørge

  • Karen Tjernshaugen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg synes ikke foreldrepermisjonen i Norge er for lang i dag. Den bør ikke bli kortere, sier Anna Heuser (34) til Aftenposten.

Heuser og mannen Pierre (37) er på trilletur på St.Hanshaugen med Emelie på 18 måneder.

De vender tommelen ned for forslaget fra Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) om 7 uker kortere foreldrepermisjon som Aftenposten omtaler i dag.

Ikke tidlig barnehagestart

Emelie begynte i barnehage i august. Det siste halvåret før dette kombinerte moren kontantstøtte og ulønnet permisjon for å strekke tiden hjemme med datteren lengst mulig.

— Emelie er født litt for tidlig, så det kjentes som en ekstra trygghet at hun ikke behøvde å begynne i barnehage før hun var 17 måneder. Jeg synes det er for tidlig å sende barn i barnehagen når de er ett år, sier Heuser.

Les også

NHO vil ha kortere foreldrepermisjon

— Regjeringen uthuler ordningen

Høyre/Frp-regjeringen har kuttet den delen av permisjonen som er forbeholdt far - fedrekvoten - fra 14 til ti uker. I tillegg skal det bli lettere for familier å overføre fars kvote til mor.

NHO mener Regjeringen uthuler fedrekvoten med dette forslaget, og peker på at argumentet for de siste utvidelsene av foreldrepermisjonen var at far skulle få mer permisjon.

Vil heller utvide fedrekvoten

SV-leder og tidligere barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken var arkitekten bak den siste utvidelsen av foreldrepermisjonen.

— Jeg er helt enig med NHO i kritikken av Regjeringen. Det var definitivt et tilbakeskritt å redusere fedrekvoten. Men nettopp fordi jeg og NHO er enige om dette, blir jeg forundret over utspillet deres om å kutte foreldrepermisjonen, sier Lysbakken til Aftenposten.

— NHOs utspill er et selvmål for alle som er opptatt av likestilling. For å få mer pappapermisjon trenger man ikke å kutte i foreldrepermisjonen, man må bare bytte Regjering, sier Lysbakken.

Han varsler at fedrekvoten vil bli utvidet igjen dersom SV kommer tilbake i Regjering.

- Må ta ulønnet permisjon

Lysbakken mener også det er feil å si at utvidelse av foreldrepermisjonen kun har hatt likestilling som mål.

— Den er først og fremst til på grunn av barna. Jeg mener det er viktig for familiene å ha den fleksibiliteten en lang permisjon gir, for å kunne gi alle barn mest mulig trygghet og et mest mulig stabilt første år i livet, sier SV-lederen.

Han tror også NHO bommer når de tror kortere foreldrepermisjon vil få kvinner raskt ut i jobb.

— Resultatet vil bli at flere kvinner må ta ulønnet permisjon mens de venter på å få barnehageplass. Det er verken god likestillingspolitikk eller god arbeidslivspolitikk, sier han.

Ap også negative

Også Rigmor Aasrud, Aps fraksjonsleder i familiekomiteen på Stortinget, vender tommelen ned for NHOs forslag.

— Vi har foreldrepermisjon opp imot ett år i dag, og det tror jeg de fleste synes er nødvendig for å finne gode løsninger for å ta vare på barna sine. Det er en sammenheng mellom foreldrepermisjon og barnehageplass, sier Aasrud.

I likhet med Lysbakken ser hun for seg at fedrekvoten vil bli utvidet igjen etter et regjeringsskifte.

Familieminister Solveig Horne (Frp) sier også nei til å kutte i foreldrepermisjonen.

HR-direktør i rådgivningsselskapet Sweco Norge, Anne Sødem, sier derimot at hun forstår hva NHO mener med sitt forslag. Hun bekymret for virkningen av forslaget om at det skal bli lettere å overføre de øremerkede pappaukene til mor.

— Jeg kjøper argumentasjonen til NHO. Jeg syns ikke vi skal beholde de ekstra ukene om kriteriene endres. Om en overveiende andel kvinner tar ut permisjon vil vi igjen oppleve at det blir et tema med mødrene «som blir lenger borte fra jobb», sier hun.

Publisert
BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug: – Jeg har gjort en stor feil

  2. To gjenger barket sammen på Nygårdshøyden

  3. TV 2 skal diskutere fremtiden med Northug: – Dette er en alvorlig sak

  4. Byrådet la ned forbud uten å avklare med politiet: – Kom helt overraskende på oss

  5. Slik skal skolene i Bergen unngå smitte

  6. Mistet lappen etter å ha kjørt i 129km/t