— De seks klarte å svømme de 200 meterne fra der båten gikk ned og inn til land. Vi vet ikke om de holdt seg fast i merdene i oppdrettsanlegget på vei innover. Én av de seks ble med kystvaktskipet Nordkapp ut for å vise hvor havariet skjedde, sier redningsleder Tore Hognset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

To personer er observert inne i styrhuset på oppdrettsbåten på 50 meters dyp. Det bekrefter vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Nord Norge, Thor-Eirik Torkildsen til TV 2 rett før klokken 20.30.

Han forteller at det nå er Vest-Finnmark politidistrikt som tar over saken.

Båten lokalisert

Havaristen er en 30 fot stor arbeidsbåt. Båten sank etter at den gikk rundt. Den ble lokalisert av dykkere klokka 16.25 på cirka 50 meters dyp.

— Dykkerne har ikke klart å ta seg ned til båten, men har opplyst at det er god sikt i sjøen, sier pressemedarbeider Irene R. Skaue ved Hovedredningssentralen til NTB.

Mannskaper fra Sivilforsvaret og Røde Kors skal søke etter de to savnede langs land.

Store redningsstyrker rykket ut til stedet der båten, som tilhører Norway Royal Salmon (NRS), havarerte.

— Sjefen for anlegget er reddet, men er i sjokk. Det er uklart hvordan ulykken skjedde, sier direktør John Binde i NRS til NTB.

Svært dårlig vær

Kystvaktskipet Nordkapp, redningsskøytene Ulabrand og Vekteren, MS Rygerskyss, ambulansebåten Asheim og dykkere fra Alta bistår i redningsarbeidet i fjordarmen sør på øya Seiland, som ligger nord for Alta.

Et Sea King redningshelikopter fra Banak er rekvirert, men mye turbulens i lufta gjør at helikopteret ikke har kunnet ta av.

— Det er fortsatt svært dårlig vær i området. Det blåser vestlig stiv til sterk kuling med kraftig vind og høye bølger, sier Skaue.

Ny båt

Det er den hurtiggående arbeidsbåten Maria som har havarert. Båten var ny i januar i år og eies av NRS Finnmark, som er et datterselskap av NRS.

Den er blant annet utstyrt med en løftekran. Fartøyet benyttes i arbeidet i anlegget som ligger ved Olanes nær utløpet av Store Kufjorden. Lakseanlegget består av i alt åtte merder.

To av de åtte involverte er ansatt i NRS Finnmark. De var i arbeid da ulykken skjedde.

Hovedredningssentralen fikk melding om ulykken klokka 14 fra én av dem som hadde klart å ta seg til land. (©NTB)