- Bildet er en tragisk, falt mann

Manglende logikk avslører Breivik, sier aktor.

Publisert Publisert

AKTOR: Inga Bejer Engh har startet prosedyren i rettssal 250. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Anders Behring Breiviks historie holder ikke mål, mener aktoratet. Prosedyren i 22. juli-rettssaken begynte torsdag i Oslo tingrett.

  • Følg rettssaken minutt for minutt!
    — Tiltalte har hele tiden fastholdt at det finnes to andre celler i Norge. Det er dette nettverket han menerå ha i ryggen. Desverre for ham passer ikke bildet han har tegnet av seg selv med virkeligheten, sier aktor Inga Bejer Engh.

— I stedet tegnes bildet av en tragisk, falt mann.

Passer ikke inn

Breiviks angivelige Knights Templar-nettverk finnes ikke, sier hun.

Les også

- Mange spørsmål har vi ikke fått svar på. Det er en vond og vanskelig erkjennelse.

Les også

Dette må dommerne vurdere

— Da han i avhør beskrev sin rolle i et eksisterende nettverk, ble opplysningene tatt på største alvor. Det var først når vi ble nærmere kjent med mannen, og han skulle plasseres inn i nettverket, at den manglende logikk kom frem.

Dette mener hun ikke passer inn:

Reisen til Liberia: Breivik har påstått at han møtte en serbisk krigshelt i 2002 i Liberias hovedstad Monrovia, og at diamanthandel var en dekkhistorie.

— Han har uomtvistelig vært på reisene. Men turene har hatt et helt annet innhold. Han har latt virkeligheten bli til coverhistorier, sier Engh.

Breivik rister flere ganger på hodet mens hun snakker. Innimellom smiler han også, tydelig oppgitt.

— I 2002 var han 23 år. Serberen skal altså ha valgt seg ut en 23-åring fra Norge, som var med i et parti som aktivt støttet NATOs bombing av Serbia.

Les også

- Utøya som bombingen av Holen skole

Les også

«Det er fint at vi skal ha roser. Men vi blir forbannet og vi godtar ikke å sykdomsforklare alt. Alt skal passe i den norske harmonimodellen.»

Bombingen i 1999 er blitt beskrevet av Breivik som dråpen for hvorfor Knights Templar ble opprettet.

Aktoratet mener diamanthandelen var den virkelige grunnen for reisen, og at kjøp av effekter, telefonoppringinger og kontakt med diamantforhandlere viser det.

— Han sier det var for å styrke coveret. Men ingen har stilt spørsmål ved dekkhistorien, sier Engh.

Han har vært i kontakt med diamantforhandlere i London. Forsøket på diamantkjøp. Ingenting av disse faktagrunnene,

Stiftelsesmøtet i London: Serberen skal også ha ledet ham til det angivelige nettverkets angivelige stiftelsesmøte samme år.

— 23-åringen bodde i kollektiv med gode venner og levde et normalt sosialt liv med venner og familie. Dette er mannen som sammen med noen av Europas mest brilliante strateger, som tiltalte selv har sagt, ble valgt ut for å skape et revolusjonært terrornettverk. De øvrige valgte ham, fordi, som han sier, han hadde den nødvendige kredibiliteten, sier Engh.

Trening i Baltikum: Breivik har beskrevet møter i Baltikum som treningskurs i regi av Knights Templar, der han også skal ha møtt mange mennesker.

— Men virkeligheten, med flytider og bankbesøk, umuliggjør det. Når dette foreholdes ham, tviholder han fortsatt på sin coverhistorie.

Ikke 2002 - men 2009

Aktoratet hevder Breivik ikke har hatt en sammenhengende voldstanke fra 2002, slik han selv har sagt, men først fra mange år senere.

De mener planleggingen av selve terroraksjonen startet i 2009, året da han også kjøpte inn de første effektene til uniformen sin.

— Vi fester ikke lit til at det skal ha vært en rød tråd fra 2002 til nå. Han har levd et normalt liv frem til han flyttet hjem til mor i 2006. Terroren var noe han planla på et langt senere tidspunkt, sier Engh.

I avhør på Utøya og til det første rettspsykiatriske paret, uttalte han begge ganger at han hadde gruet seg i to år og at planene vokste frem fra 2009.

Nest siste dag

— Første innkjøp som kan knyttes til terroraksjonen, er i september 2009. Mye tyder på at planleggingen av en voldelig aksjon startet første halvdel av 2009, sier Engh.

Saken har pågått i Oslo tingrett siden 16. april. Den avsluttes i morgen med forsvarets prosedyre.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Dette tror de blir dommen

BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN
  1. 22. juli