Ble nesten litt blendet av Breivik

Breivik beskrives som omsorgsfull og humoristisk av avhørsleder.

Publisert Publisert

breivik.jpg Foto: SCANPIX

  • Kristin Jansen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Politiførstebetjent Geir Egil Løken i Kripos er en av dem som har tilbrakt mest tid sammen med Anders Behring Breivik. Gjennom 220 timer med lange og krevende avhør har han og kollegene hans kommet tett på den tiltalte. I dag forklarte han seg i retten om hvordan de oppfatter Breivik.

— Han hadde omsorg for andre i avhørsrommet. Hvis vi spurte om han var sliten, svarte han gjerne at det gikk bra for ham. Men han lurte på hvordan det gikk med oss. Det hendte jo at vi også ble slitne, sier Løken.

Veltalende

Breivik spurte aldri om hvordan det gikk med venner, familie og moren sin i avhørene. Han framsto som rolig og veltalende.

— Vi opplevde at han hadde humor. Han spøker aldri om saken og ofrene, men er selvironisk og har humor i forhold til seg selv og de sakkyndige. Han sa for eksempel til en kollega at hun hadde fått æren av å avhøre det største monsteret siden Quisling, sier Løken.

Selv valgte førstebetjenten bevisst å holde seg unna vitnebeskrivelsene fra Utøya, for å kunne konsentrere seg om Breivik som person.

— I begynnelsen ble vi nesten litt blendet av måten å uttrykke seg på og bruken av fremmedord , sier Løken.

- Han ønsker å være flink

Ifølge politiførstebetjenten fremstår Breivik med lik oppførsel i retten og i avhørsrommet.

— Han ønsker å være flink, gjøre en god jobb, prestere og være analytisk. Dette kunne føre til at han var lett å lede. Han kunne for eksempel trekke en slutning på hvor vi ville med spørsmålene og kontruere et svar som ikke nødvendigvis var riktig. Dette var vi oppmerksomme på, sier politibetjenten.

Breivik har også vært svært opptatt av sitt eget utseende i avhørssituasjonen. På Utøya fikk han utdelt klær fikk han utdelt klær fordi hans egne var beslaglagt. Det første han spurte om var om media ville få tilgang på hvordan han så ut. Så snudde han seg mot speilet og rettet på sveisen.

Han syntes også at slippersene han fikk utdelt så for kipe ut.

Under deler av forklaringen i dag virket Breivik tydelig urolig og snakket med forsvarerne sine.

Var ikke lei seg

Breivik viste aldri følelser under avhørene, selv ikke da han forklarte seg i detalj om drapene på Utøya. Politiet beskriver at han forklarte seg som om det handlet om en film.

— Han beskriver det som skjedde på en intens måte. Det er ikke en hverdagslig samtale. Disse tingene er krevende å fortelle om, også for tiltalte. Men han bruker ikke store ord og gir ikke inntrykk av å være lei seg underveis, forklarte Løken.

Endret seg i mars

Politiførstebetjenten som vitnet i retten i dag, brukte mye tid på å fortelle om den endringen som skjedde med Breivik fra mars 2012.

— Tiltalte sin måte å forklare seg på forandret seg. Hans strategi med å være pompøs slo feil, og han sier selv at han måtte endre seg. De klareste endringene skjedde i avhør 1. og 8. mars. Alle som satt på bakrommet reagerte med forundring. Måten han snakket om Knight Templar var veldig forandret.

I begynnelsen beskrev Breivik seg selv som ganske intelligent og valgt ut til organisasjonen på bakgrunn av dette. Fra mars beskriver han utvelgelsen som mer tilfeldig.

Han tar også ned omfanget av Knights Templar i forhold til tidligere.

— Det er vanskelig å ta ham i noen løgn, men måten han snakker om disse tingene på, endrer seg, sier Løken.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Jente (3) frakta til Haukeland med luft­ambulanse etter å ha havna i sjøen

  2. Bergen sentrum: – Falt stygt på elsparkesykkel

  3. Reagerer på lade­kaos etter norgesferie. Elbil­foreningen mener Tesla har svaret.

  4. DN: Flere smittet etter fest i hjemmet til smittevern­overlege

  5. Se planene: Dette vil de bygge på Marineholmen

  6. Her pipler klimagass opp fra norsk sokkel

  1. 22. juli