Det var i slutten av oktober at flommen rammet Odda. Lederen for Sivilforsvaret der inne, Knut Granheim, jobbet på spreng for å evakuere og sikre mot flommen. Like før klokken 0500 så han sitt eget hus rase ut i elven.

Under årets nyttårstale trakk statsminister Solberg (H) frem Granheim som en av dem hun har møtt i løpet av året «som gjør en forskjell for andre».

— Knut Granheim som under høstflommen ledet evakueringen i Odda samtidig som han så sitt eget hus bli tatt av vannmassene.

Går veldig bra

To måneder etter at flommen tok familiens hjem, har de nylig flyttet inn i et nytt hus som de leier av kommunen. Planene om å skaffe et nytt hjem er klare.

— Vi skal bygge et nytt hus. Det er håpet vårt for dette året, at vi kan starte opp med det arbeidet.

Granheim sier det er masse aktivitet nedover elven. Murer bygges opp, og det graves ved elvebredden. Tiden etter flommen har vært preget av ettertanke.— Det er klart man gjør seg noen tanker. Når man ikke har noen ting, så er det veldig mye som skal ordnes. mye skal klaffe for at alt skal bli som det var før, sier sivilforsvarslederen, og presiserer samtidig at det går veldig bra med dem.

Sikre for fremtiden

Nå er han opptatt av at lokalsamfunnet skal sikre seg bedre mot fremtidige skader som følge av ekstremværet.

— Man må fortsette med muringen, og vi kan ikke drive med å bygge ut i elven. Været blir bare villere og villere fremover, og allerede nå ser vi at det er en ny storm på vei. Vi får bare håpe det gjøres en skikkelig jobb, og av NVE-folkene har kontroll på dette.

Han legger ikke skjul på at det er hyggelig å bli trukket frem av statsministeren.

— Det er klart at det er kjekt. Det er ikke så mange som blir nevnt i den talen. Men det bør ikke bare være fokus på meg. Alle som jobbet og sto på da det skjedde fortjener det.

Han benytter samtidig anledningen til å komme med en liten forespørsel til statsministeren, og påpeker at man ikke får betalt for å jobbe i Sivilforsvaret.— Det kunne hun gjort noe med. Vi jobber for knapper og glansbilder.

De som er inne på oppdrag for Sivilforsvaret får nemlig ikke dekket tapt arbeidsfortjeneste. Granheim sier det er snakk om noen hundrelapper for dagen.

— Det er mye penger man ikke får dekket, og det er på tide det gjøres noe med det. Man skal ikke tape penger på å redde andres verdier, sier han.

Ut mot Putin

I tillegg til å trekke frem enkeltmennesker som har imponert henne, benyttet statsminister Solberg nyttårstalen til å ta et oppgjør med Russlands president Vladimir Putin.

Hun viste til alle fremgangene verden har opplevd, men påpekte også at det er langt igjen,

— En grunn er krig og konflikt. I fjor opplevde vi store internasjonale kriser. Russlands opptreden overfor Ukraina er uakseptabel, farlig og et klart brudd på folkeretten.

Et annet tema som tok mye plass i talen hennes var kreftbehandlingen.

— Det er ingen trøst for dem som har mistet sine, men kreftbehandlingen blir hele tiden bedre, heldigvis.Stadig flere overlever sykdommen. I fremtiden skal enda flere overleve.

BLE LØFTET FREM: Statsminister Erna Solberg viste til Knut Granheim og arbeidet hans under flommen i Odda under nyttårstalen sin torsdag kveld. Lederen for Sivilforsvaret i Odda mistet selv huset sitt da flommen rammet.
Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)