Lekkasjer: Regjeringen øker oljepengebruken kraftig

Regjeringen foreslår å bruke oljepenger tilsvarende 2,8 prosent av oljefondet i statsbudsjettet for 2016, erfarer flere medier. Det tilsvarer 193 milliarder kroner.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I år har regjeringen anslått at det blir brukt 168,8 milliarder oljekroner.

Finansminister Siv Jensen (Frp) legger fram neste års budsjett onsdag klokken 10. Ved å bruke vel 24 milliarder flere oljekroner neste år enn i år, har regjeringen funnet rom for å kutte skattene med nær 10 milliarder neste år, skriver VG. Det er nesten like mye som skattene er kuttet de siste to årene til sammen.

Det vil komme kutt i både formuesskatt, selskapsskatt og inntektsskatt, melder avisen.

Tidligere lekkasjer tyder på at regjeringen vil senke selskapsskatten fra dagens 27 til 25 prosent neste år. Sent tirsdag kveld erfarte NRK at denne skatten vil bli kuttet til 22 prosent innen 2018.

Budsjetteffekten av regjeringens skattelettelser blir ifølge NRK 3 milliarder kroner neste år, men 9 milliarder kroner når de planlagte skattekuttene slår inn for fullt.

Har advart

Både sentralbanksjef Øystein Olsen og et eget ekspertutvalg nedsatt av Finansdepartementet har tidligere i år rådet regjeringen til å bremse oljepengebruken.

Men samtidig er norsk økonomi inne i en vanskelig fase, hvor oljeprisens kraftige fall og reduserte oljeinvesteringer fører til svakere vekstutsikter og økende arbeidsledighet. Det kan forsvare en høyere oljepengebruk.

Oljefondet er, sammen med den for tiden svake kronen, en viktig støtdemper i norsk økonomi.

Men Jensen kan bli den første finansministeren som blir nødt til å slanke fondet for å få statsbudsjettet til å gå opp. Det skyldes at tilførselen til fondet har avtatt betraktelig i år.

Koster flesk

Regjeringens skattereform blir en av de store sakene når budsjettet legges fram. Ifølge Dagens Næringsliv vil regjeringens nye skatteopplegg bety lavere skatt for ni av ti nordmenn.

Men hvis både selskapsskatten og inntektsskatten settes ned fra 27 til 25 prosent, vil det koste over 20 milliarder kroner.

— Det store spørsmålet er hvordan man har tenkt å dekke inn de varslede kuttene, sier LO-nestleder Hans Christan Gabrielsen til E24.

Ifølge de siste lekkasjene tyder altså mye på at regjeringen henter de nødvendige milliardene fra oljefondet, som i dag har en antatt verdi på 7.000 milliarder kroner.

«Trinnskatt»

Samtidig skal deler av statens inntektstap dekkes inn av en «trinnskatt», en progressiv skatt på personinntekt, ifølge DN. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB peker imidlertid på at nordmenn allerede i dag betaler en slags trinnskatt.

— Forskjellen er at vi kanskje får fire trinn i stedet for to, sier hun til Dagbladet.

Regjeringen argumenterer for at skattelettelser, ikke minst i kutt i selskapsskatten, er nødvendig for å bidra til omstillingen Norge må gjennom for å gjøre økonomien mindre oljeavhengig.

Som omstillingsgrep er kutt i formuesskatten langt mer omstridt blant partiene på Stortinget enn kutt i inntekts- og selskapsskatten. (©NTB)

Publisert
BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Politiet rykket ut da de fikk melding om dette

  2. Avlyste fester, kurs og kontrakter: Slik skal de unngå smitte i fadderuken

  3. Huseklepp reagerer etter nok en nedslående beskjed: – Veldig rart

  4. Bartender smittet i Haugesund – kommunen etterlyser pubgjester

  5. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe

  6. «Å stenge utestader er feil medisin og kostar folk jobben.»