• Vi flagger ikke ennå, men nærmere en løsning har vi aldri vært. Epledyrker og siderprodusent Asbjørn Børsheim i Ulvik tar nøkternt imot meldingen om at regjeringen vil åpne for gårdssalg av alkohol.

Det var i Berlin, under landbruksmessen Grûne Woche, at statsråd Sylvi Listhaug slapp nyheten:

Hun og helseminister Bent Høie vil sende ut på høring et forslag om å tillate fruktbønder å selge sider av eple og pære på gårdene sine. I dag går alt salg gjennom Vinmonopolet.

— Endelig skal vi få lov til å selge til turistene det produktet vi har produsert her i Hardanger i alle år, sier Børsheim.

— Det skal bli godt og ikke avvise turistene som kommer på besøk og omvisning. I dag kan de få en smak, men de får ikke lov å kjøpe. Blir det nye forslaget vedtatt, kan vi selge sider direkte til turistene, selv om det nok må skje i ordnede og regulerte former, sier Børsheim.

Store muligheter

I dag produseres det godt over 100 000 liter sider i Norge, særlig konsentrert om Sogn og Hardanger. Alt selges gjennom Vinmonopolet eller på restauranter. Hvor stort potensial er, vet ingen dag. Men reiselivsnæringen ser store muligheter for å trekke flere turister til Vestlandet, om de i tillegg til fjordene også kan få en sterk opplevelse av lokalprodusert drikke.

Det var ikke tilfeldig at landbruks- og matministeren valgte Berlin, og matmessen der, for å slippe nyheten. Med seg til Tyskland har hun en stor næringslivsdelegasjon som jublet da den berusende nyheten lekket ut i lokalet.

Ikke øl

Det er klare begrensninger i hva regjeringen kan tillate. EØS-avtalen regulerer mye. Men en juridisk gjennomgang fra i fjor høst konkluderte med at produkter som ikke omfattes av EØS-avtalen kan omsettes direkte fra produsent. Det gjelder altså eplesider, pæresider og mjød, men ikke øl laget på malt. Heller ikke brennevin.

— Våre produkter holder 8- 9 prosent alkohol, så det er ikke for alkoholens del folk kjøper sider. Det er for eplesmaken, mener Børsheim, som driver Ulvik Frukt & Cideri.

Politisk applaus

Politikere fra regjeringspartiene er ikke sene om å lovprise regjeringens intensjoner i sider-saken.

— Distriktspolitikk er viktig for oss, og da er det avgjørende at distriktene får utnytte sine fortrinn. Her er et godt eksempel på at vi setter Hardanger i stand til å sikre arbeidsplasser som er viktig. Det mener Frps Helge Andre Njåstad, som også er leder for kommunalkomiteen på Stortinget.

Høyres Ove Trellevik følger opp.

— Direkte salg fra nisjeprodusenter vil kunne styrke næringsgrunnlaget for produsentene og gi gode og spennende muligheter i distriks-Norge.

Regjeringen vil få flertall for det de foreslår i denne saken. Det sørger Venstre for. Også i Ap skal det være sterke interesser for å løsne litt på snippen i sidersaken, nå.