NSB-ledelsen vil legge ned nattoget

Torsdag foreslår administrasjonen i NSB at nattogene mellom Bergen og Oslo legges ned fra januar neste år. Jernbaneforbundet frykter at dette er nådestøtet for fjerntogene.

  • Jon Tufto
  • Ingunn Røren
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

— De kan bare legge det ned for min del, sier Kåre Valebrokk.

Han har for lengst gitt opp nattoget, og bryr seg lite om at NSB-ledelsen nå vil legge det ned. TV 2-sjefen var tidligere stamgjest på nattoget, og pendlet hyppig mellom Oslo og Bergen.

— Jeg hadde et par episoder der jeg ble sittende fast på fjellet. Etter det ble jeg litt lei av nattoget, sier Valebrokk til bt.no.

Nå tar han fly i stedet.

— Og det er det nesten aldri noen problemer med, sier han.

Selv om han ikke vil savne nattoget personlig, liker han dårlig at NSB vil legge det ned.

— Det er trist at Bergen mister nattog-forbindelsen, sier Valebrokk.

At han har hyggelige stunder på nattoget, har BT bevitnet. For tre år siden gjorde vi et portrettintervju med Valebrokk på nattoget.

Styremøte torsdag

Forslaget om å legge ned nattogene på Bergensbanen legges frem på styremøtet i NSB torsdag. Det er representantene for administrasjonen som legger frem forslaget. Også nattogene på Dovrebanen og Sørlandsbanen er i fare.

— Jeg er av den oppfatning at å legge ned nattogene er nådestøtet for fjerntogene. De ansattes representanter har ikke vært samlet for å diskutere dette, men det vil være forunderlig om noen av ansatterepresentantene kan gå inn for et slikt forslag, sier Jane Brekkhus Sætre, som er vararepresentant til styret, til Bergens Tidende. Hun skal møte på torsdagens styremøte, som representant for Jernbaneforbundet og Lokomotivmannsforbundet.

Representantene for administrasjonen har flertall i styret.

Passasjerflukt

Årsaken til at forslaget legges frem, skal være NSBs kraftige svikt i passasjertallet de seneste årene. Bare i fjor mistet toget over to millioner passasjerer.

— Samtidig er dette politikk. Forslaget skal brukes som en brekkstang overfor departementet med tanke på statlig kjøp, sier Brekkhus Sætre.

— Her er det rett og slett snakk om å bestemme seg for om Norge skal ha et togtilbud eller ikke. Dersom nattogene fjernes, blir NSBs tilbud på langdistansene svært tynt. Det er mange som velger nattog for å kunne sove seg frem. Legges nattogene ned, er det bare pensjonister, barnefamilier og folk med flyskrekk som vil ta toget på langdistansene. Jeg er bekymret med tanke på togets fremtid i Norge, sier Brekkhus Sætre.

Ingen kommentar fra NSB

NSB vil ikke kommentere planene om nedleggelse av nattoget, som først ble offentlig kjent gjennom Dagsrevyen i går kveld.

— Ingen kommentar. Ingen eventuelle vedtak blir kommentert før etter at det er blitt behandlet i styret, sier informasjonssjef i NSB Persontog, Audun Tjomsland.

Publisert
EKS-KUNDE: TV 2-sjef Kåre Valebrokk var tidligere en flittig bruker av nattoget.

Les mer om dette temaet

  1. Færre nattog til Bergen

BT anbefaler

«Politiet må lære seg å handheve lova utan å bryte den»

«Politiet er forbanna fordi folk no kan lese kven i politiet som er medlem i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF)», skriv Morten Myksvoll.

LES SAKEN