Ski-VM førte til stemmekaos på Stortinget

Politikere smugkikket på ski-VM og glemte å stemme. Dermed ble et forventet nedstemt forslag, vedtatt på Stortinget denne uka.

Publisert Publisert

Visepresident Marit Nybakk (Ap) måtte anmode stortingsrepresentantene om å slutte å se på Ski-VM under voteringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Torsdag ble det vedtatt å stramme inn regler for sykehusbehandling i Stortinget. Forslaget ble stilt av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF. Verken Høyre, Frp og Venstre ønsket dette, men likevel ble det noe overraskende vedtatt med 48 mot 45 stemmer.

Selve voteringen skal ha gått rotete for seg, og visepresident Marit Nybakk (Ap) skal ha vært svært frustrert, skriver Nationen.

– Det er vel riktig å si at flere av representantene var mer opptatt av innspurten i ski-VM enn de var av å trykke på riktige knapper, sier Nybakk til TV 2.

Hun forteller at flere representanter fulgte med på løpet på nettbrett eller telefoner samtidig som de skulle stemme.

Blandede følelser

Kjersti Toppe (Sp) fikk uventet flertall for forslaget sitt, noe hun ser på med blandede følelser.

– Det var en spesiell avstemming. Det var masse rot og tull. Det var mange som stemte feil og som ikke klarte å stemme. Presidenten måtte be folk i salen om å slutte å se på ski-VM og konsentrere seg, så det var en veldig spesiell opplevelse, forteller hun.

Vedtaket om at pasienter som skal behandles på sykehus i utlandet, må få godkjenning på forhånd dersom kostnadene skal refunderes, går imot både regjeringens og helse- og omsorgskomiteens innstilling.

– Ingen spøk

Maiken Caspersen Falla ble verdensmester i sprint i Lahti omtrent samtidig som avstemmingen fant sted.

– Det er ingen spøk å sitte på Stortinget. Det er mulig ski-VM hadde noe med dette å gjøre. Det var mange feilvoteringer den gangen og flere saker måtte tas opp igjen, sier Toppe til Nationen.

Vedtaket består av tre punkter. Innen juni skal regjeringen sørge for følgende:

* Pasienter som benytter helsetilbud utenfor Norden, skal klart advares om risikoen for smitte av antibiotikaresistente bakterier.

* Regjeringen skal legge fram forslag for Stortinget om å stille krav til forhåndsgodkjenning for refusjon av utgifter til sykehusbehandling og stille krav til kvaliteten i tilbudet.

* Regjeringen skal legge fram tiltak for å hindre økt bruk av pasientbehandling, inkludert tannlegebehandling, i land med høy risiko for spredning av resistente bakterier.

(©NTB)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Person falt i vannet i Biskopshavn

  2. Smittefritt i Bergen i to veker

  3. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

  4. Slik blir det når barnehagene i Bergen får normal åpningstid

  5. – Eg hatar kattar

  6. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

  1. Ski-VM
  2. Stortinget