FM-død gir liv til nytt radiomarked

I 2017 er det slutt. Da skrus de norske FM-sendingene av, og millioner av radioer blir tause.

Publisert Publisert

— Nedleggelsen av FM-nettet betyr også at det åpner seg et stort marked for digitale radioer, sier markedssjef i det norske firmaet TT Micro, Tom Vedvik.

De har solgt over 100.000 av sin Supersound-modell de siste tre årene. Under merkenavnet Pinell akter TT Micro å kapre markedsandeler i et digitalradiomarked som økte med 60 prosent i 2012, målt i antall solgte enheter.

- Vi har investert over 1 million kroner i utviklingen av en ny og DAB+ kompatibel reiseradio som vi håper og tror kan gjøre det godt også i andre europeiske markeder etter hvert som flere land vedtar FM-slukking, sier Vedvik.

Og det var nettopp salget av digitale reiseradioer som økte mest i fjor, med en tidobling fra 8 til 80.000 radioer. Et antall stiftelsen Elektronikkbransjen tror vil øke med 100.000 mottagere i 2014. ## Flinkere til å innformere

— Forhandlerne er blitt flinkere til å informere om overgangen til digitalradio, og vi forventer at andelen digitalradioer vil fortsette å øke frem mot slukkingen i 2017, sier informasjonssjef i stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.

Digitalradio er mer enn DAB. Det finnes radio-apper som lar deg strømme tusenvis av nettradiokanaler til smartmobilen via mobilnettet eller trådløst nett. Men ikke glem at radiostrømming i mobilnettet generer datatrafikk. Det koster penger.

Ifølge Netcom tilsvarer 1 GB ca 17 timer med NRK-radio. Og nei, det finnes enn så lenge ikke smartmobiler i det norske markedet med innebygget DAB-mottaker.

NB! FM-slukking i 2017 forutsetter at slukkevilkårene oppfylles innen 1. januar 2015. Gjør de ikke det vil slukkingen først finne sted i 2019. ## Tre gode radioer

Skal du nyte sommerradio på stranden eller terrassen? Vi har testet tre digitale reiseradioer som alle har sine styrker og svakheter:

Geneva World radio

Geneva-Sound-System-World-Radio-XRbNKqHZf0.jpg

Funksjoner: FM, DAB(+), analog lyd inn, blåtann.

Veil. pris: 2595 kr

Karakter: 5/6

Genevas såkalte verdensradio både føles og ser betydelig dyrere ut enn Pinell Go og Tivoli Dab+. Det er den ikke, men større er den. Det er mer enn utseendet som er lekkert. Lyden er tiltalende, fint oppløst og glassklar som den er. Her er det sågar antydning til litt bass.

Publisert