- Bilvasken kan lage riper i lakken din

Advarer mot lettvint løsning.

Publisert Publisert

Med vårfølelsens inntog, kommer behovet for å kvitte seg med vinteren. Det gjelder også for bilen i oppkjørselen, som etter en sesong på vinterveiene er møkkete og fæl.

— Er tiden inne nå for å ta vårrengjøringen av bilen?

— Vi anbefaler våre kunder en grundig rengjøring av bilen nå som vinteren er på hell. Her i Østfold tyder det på at våren kommer tidlig og at veiene etterhvert tørker opp. Skal man ikke av sted til områder med vinter og slapseføre, er tiden nå for å fjerne vinterens forurensinger, sier Joachim Waagaard, bilpleieansvarlig hos Skade og Lakk AS i Fredrikstad.

Godt grunnlag

Med en god vårrengjøring, legger man et godt grunnlag for vår- og sommersesongen, du skåner bilen og det blir lettere å holde den blank og fin senere.

- En skikkelig vårrengjøring legger et godt grunnlag, sier Joachim Waagaard, bilpleieansvarlig ved Skade og Lakk AS i Fredrikstad. Foto: Skade og Lakk AS

Piggstøv, salt, sand og annen forurensing setter seg fast i lakken. Ofte er det også små lakksår etter steinsprut som trenger behandling.

Husk kupeen

Det er viktig at man rengjør bilen grundig med høytrykkspyler og avfettingsvæske før svampen benyttes. Det er stor fare for riper i lakkoverflaten dersom man ikke har fjernet sand og skitt først.

— Deretter er det meget viktig å polere lakken for å få den blank og fin. Vi anbefaler at poleringsjobben utføres av kyndig personell dersom man ikke har utstyr og tid til å gjøre dette selv, sier Waagaard.

Bilpleie-eksperten minner bileierne om viktigheten av å rengjøre bilens innside også, kupeen, med støvsuging og tørking av gulvteppe.

— Ofte er det fuktig spesielt på førersiden etter snø og is som har smeltet av skotøy, sier Waagaard.

Anbefaler ikke bilvaskemaskin

Mange vil kanskje være fristet til å sende bilen gjennom børstemaskinen på bensinstasjonen - og vips, så er vårpussen unnagjort.

aegeSolem-sHbkvFQvcl.jpg

Fredrikstad Skade og Lakk ASl anbefaler ikke i utgangspunktet folk å ta dennne lette utveien.— Om man velger en lettvint løsning med vaskemaskin anbefaler jeg et vaskeprogram uten bruk av børster. Børstene i maskinen kan lage riper i lakken din, sier han.

- Børstene er myke

— Det forbauser meg å høre et slikt utsagn i 2013. Dette er ikke riktig når det gjelder moderne vaskemaskiner. Det er flere tiår siden man risikerte å få riper i lakken hvis man kjørte bilen gjennom en vaskemaskin hos en seriøs aktør i Norge. Børstene som brukes i dag er myke, de er firkantede tråder av et kunststoffmateriale, folkelig kalt pusseskinnsbørster, sier Åge Solem, administrerende direktør i Autocare.

Autocare er en av de markedsledende forhandlerne i landet både når det gjelder komplette vaskehallmaskiner og kjemikalieproduktene som brukes under vasken.

— Når det er sagt, er jeg enig i at det å kjøre bilen gjennom en vaskemaskin, ikke kan erstatte en tradisjonell vårpuss av bilen. En slik vårpuss bør være grundig og også sørge for rengjøring i kroker og kriker. Overflatene på bilen, være seg lakk, plast, gummi eller tekstiler, bør behandles med et dertil egnet middel, sier han.

Han mener en grundig vårrengjøring har en dobbelt effekt, da man både oppnår en markant, kosmetisk oppgradering, samt verner og vedlikeholder bilen.

— Resten av året kan man nyte gleden og luksusen det er å få bilen sin skinnende ren etter en børstevask på bensinstasjonen, uten å forbruke en eneste kalori, legger Solem til.

Her bilpleieekspertens beste vårrengjøringstips :

— Bruk avfetting og høytrykkspyler for grovrengjøring. Da får du fjernet salt og fettrester.

— Deretter en omgang med høytrykksspyler/slange og varmt vann.

— Så går du i gang med svampen. Vask først overdel av bilen. Bruk alltid ny ren svamp. Om du mister svampen på bakken bytt til ny, da unngår man sand og skitt i bøtta som igjen forårsaker riper i lakken, sier Joachim Waagaard, bilpleieansvarlig hos Skade og Lakk AS i Fredrikstad.

Andre tips og råd:

Hjulene

Vinterhjulene vil ha godt av en grundig rengjøring før de settes bort. Bruk vanlig avfettingsmiddel og en oppvaskkost for å fjerne skitt og ikke minst bremsestøv fra felgene. Småstein eller lignende som sitter fast i dekkene, må fjernes.

Glem for all del ikke å spyle understellet på bilen. Vær ekstra nøye i kriker og kroker hvor salt og skitt har en tendens til å legge seg.

Motorsjekk.

Man trenger ikke å ha mye peiling for å foreta en enkel sjekk av motoren. Begynn gjerne med å kontrollere alle slangeforbindelser og klemmer. Ta godt tak og vri og bend litt, slik at eventuelle sprekker vil vise seg. Sjekk også at gummibelgene rundt ledd i styring og drivaksler er hele, at vifteremmen og eventuelt andre remmer er passe stramme og uten sprekker. Elektriske kontakter som sitter utsatt til, kan med fordel rengjøres og påføres litt kontaktspray, eller det noen kaller verktøy på boks. Der det er mulig, kan det også være smart å sjekke nivået på bremsevæske, kjølevæske samt motoroljen.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Toåring falt i elv i Geiranger: – Det ser ikke bra ut

  2. Lange køer etter at ferge fikk problemer

  3. Forren fikk ikke trene med Molde. Da snek han seg inn på stadion.

  4. Kim-André er verdensmester i dødsing. Her kaster han seg i sjøen på Nordnes.

  5. Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.

  6. Her får du Bergens beste rullekebab