Hva med din en egen minibasestasjon i stua?

Raskere nett og avanserte smarttelefoner har gjort datatrafikk til den nye trafikkdriveren i mobilnettene.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Teknologisk utvikling endrer brukervaner og åpner for nye tjenester og aktører. Vi strømmer film og musikk, og leser nettaviser på mobilen som aldri før. Det er mobiloperatørene i ferd med å ta konsekvensene av.

Nå er det ikke antall ringeminutter og meldinger, men størrelsen på datapakkene kundene betaler for.

Fri tale

— Det var et paradigmeskifte da NetCom som første norske operatør nylig innførte fri tale på innenlandssamtaler til ordinære numre. Det sier produktsjef i firmaet Pswincom, Terje Klungland.

Han leverer internettbasert mobiltelefoni, såkalt mvoip (mobile voice over IP). Raskere nett og avanserte smarttelefoner har gjort datatrafikk til den nye trafikkdriveren i mobilnettene.

Klungland mener prisdreiningen fra tale og SMS til datatrafikk er et uttrykk for at de tradisjonelle mobiloperatørene ønsker å møte konkurransen som nå dukker opp fra operatøruavhengige og internettbaserte teletjenester.

Ved å tilby abonnementer med fri tale, blir prisdifferansen på samtaler innenlands marginale.

- Vi satser derfor primært på samtaler til utlandet, da dette fortsatt er en melkeku for de tradisjonelle operatørene, hevder Klungland.

Mobil bredbåndstelefoni

Kommunikasjonsrådgiver i Telenor, Jørn Bremtun, viser til at prisene på utenlandssamtaler går nedover og at EU er en pådriver for harmonisering og fastsettelse av makspriser.

— Dessuten er betaling for tilgang til nettet i ferd med å bli priset i forhold til databruk og med tanke på om man benytter internettbasert eller tradisjonell mobiltale, sier Bremtun.

Han innrømmer likevel at konkurransen fra internettbaserte teletjenester er reell og merkbar. Som et eksempel nevner Bremtun Facebook versus SMS, og hvordan man de senere år har sett at SMS-meldinger på nyttårsaften har flatet ut og gått ned, mens aktiviteten på Facebook rundt høytider er svært høy.

Ny teknologi

Eksempel på en såkalt minibasestasjon. Foto: Cisco

Torleiv Maseng, professor II ved Universitetet i Oslo og mannen som regnes for å være GSM-teknologiens far, tror overgangen til IP-baserte LTE/4G-nett vil gi oss nye tjenester, aktører og forretningsmodeller.Likeledes at behovet for båndbredde i mobilnettet er umettelig og at vi i fremtiden vil få flere og mindre basestasjoner, såkalte femtoceller, eller mini-basestasjoner.

— Med sin egen mini-basestasjon hjemme trenger man ikke lenger dele båndbredden med andre, samtidig som operatørene ikke behøver å sette opp like mange basestasjoner i boligstrøk, sier Maseng, som understreker at en slik løsning forutsetter et godt stamnett.

Tale i 4G-nettet

Pressetalsmann Anders Bigseth i NetCom synes Voice over LTE (VoLTE), som vil gjøre det mulig å strømme tale i 4G-nettet, er en svært interessant teknologi.

— Når VoLTE blir en realitet, vil også telefoner og nettbrett ha funksjonalitet for dette. Videotelefoni vil være innebygget i selve telefonen, og dermed kan man løsrive seg fra applikasjoner og tredjeparts innholdstjenester og heller lene seg på operatøren.

Men den dagen Facebook kan tilby brukerne sine taletjenester ut på offentlige telenett, er det bare å legge på røret, konkluderer Klungland.

Nye ord:

Mvoip (Mobile voice over IP) : Mobil bredbåndstelefoni. Her går taletrafikken over internett istedenfor i mobilnettet.

Femtoceller : Mini-basestasjoner på størrelse med en vanlig wifi-ruter, men som gir bedre innendørsdekning. Kobles til vanlig bredbåndsforbindelse.

VoLTE (Voice over LTE) : IP-basert strømming av tale i selve LTE/4G-nettet

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smittede personer var på fest i Nygårdsparken i helgen

– Testene er fra de tre siste dagene, så vi begynner å se effekten av en helg der folk koste seg ekstra mye, sier…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Sol og opp mot 20 grader: – Vi fortjener det. Veldig.

  2. 16 elevar og 6 tilsette i karantene ved Sæbø skule

  3. Tolv nye smittede på ett klassetrinn: – Vet hvor smitten kommer fra

  4. Han vil utestenge gutter 10-lag. – Ille og ødeleggende.

  5. – Noen kunder er så ufine at man blir sittende i sjokk

  6. Aafløy ber byrådet legge til rette for festing i parkene