Frp går ut av regjering: Dette skjer fremover

Hva skjer med regjeringen når Frp går ut?

Publisert Publisert

KRISEMØTE: Finansminister Siv Jensen (Frp) ankommer Frps partikontor hvor Fremskrittspartiet skal ha et ekstraordinært landsstyremøte Foto: Fredrik Varfjell, Scanpix

  1. Leserne mener

Mandag ble det klart at Frp går ut av regjeringen, etter at beslutningen om å hente en norsk IS-kvinne og henne barn hjem har satt sinnene i kok i partiet.

Les også

Frp går ut av regjering – Solberg fortsetter i mindretallsregjering

Men hva skjer når Frp velger å forlate regjeringen? Her er noen av svarene:

1. Blir sittende, mister flertall

Til tross for mange endringer har Norge rent konstitusjonelt hatt samme regjering siden 16. oktober 2013. Da ble regjeringen Solberg utnevnt.

Den var utgått av Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP). 17. januar 2018 ble regjeringen utvidet med Venstre (V). 22. januar 2019 ble regjeringen utvidet med Kristelig Folkeparti (KrF).

Kun det siste året, etter at KrF kom inn, har regjeringspartiene hatt flertall i Stortinget. I perioden 2013 – 2017 hadde den riktignok en samarbeidsavtale med KrF og Venstre.

Dersom Frp går ut, blir regjeringen igjen en mindretallsregjering, som blir avhengig av støtte fra andre partier fra sak til sak i Stortinget. Høyre, Venstre og KrF har til sammen 61 av 169 representanter på Stortinget, og mangler dermed 24 på et flertall. Frp har 26 representanter.

– Vi har ikke noe ønske om å bytte statsminister. Vi mener Erna Solberg er en god statsminister, sa Frp-leder Siv Jensen mandag.

Regjeringskrise, i den forstand at regjeringen faktisk går av, blir det først hvis det dukker opp en viktig sak der regjeringen ikke får flertall.

Les også

Listhaug: Nå skal Frp føre egen politikk

Les også

Grande: – Det blir lettere å jobbe i regjering

Les også

Ropstad: KrF fortsetter i regjering

KORT KARRIERE? Terje Søviknes kom inn igjen i regjeringen 18. desember. En måned seinere kan det være slutt. Også Sylvi Listhaug har nylig byttet statsrådspost. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix

2. Ledige statsrådsposter må fylles

Frp har syv statsråder i dagens regjering. Disse må erstattes dersom partiet går ut, og fordeles mellom de tre gjenværende partiene.

Riktignok er det godt mulig at antallet statsrådsposter også reduseres, siden dagens regjering er den største noensinne, med hele 22 statsråder.

Disse postene har Frp i dag:

  • Finansminister Siv Jensen
  • Olje- og energiminister Sylvi Listhaug
  • Samferdselsminister Jon Georg Dale
  • Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes
  • Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik
  • Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde
  • Justis- og beredskapsminister Jøran Kallmyr

Statsminister Erna Solberg sier at hun nå vil snakke med Venstre og KrF om hva som skal skje med statsrådpostene som må erstattes.

PLASS PÅ TINGET: Siv Jensen har en stortingsplass hun går tilbake til dersom Frp går ut av regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen

3. Tilbake på Stortinget

De statsrådene som er innvalgt på Stortinget vil få tilbake sin plass der. Det gjelder Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale, som da skyver sine vararepresentanter ut.

De andre må tilbake til sine gamle liv, som for eksempel Terje Søviknes. Han mistet som kjent ordførervervet i Bjørnafjorden i høstens valg, men har verv både i fylkestinget og kommunestyret. I tillegg er han nestleder i partiet.

I Stortinget vil Frp bli et opposisjonsparti. Spenningen vil i så fall bestå i hvordan partiet vil forholde seg til regjeringen den har vært en del av i over seks år.

Regjeringen må ha flertall for et budsjett i høst, men også før den tid vil det komme viktige saker der Erna Solberg må snekre sammen et flertall i Stortinget.

KAN BLI SKROTET: 1. februar i fjor var de fire regjeringspartiene enige om Granavolden-plattformen. Nå er det usikkert hva som skjer med avtalen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

4. Ny regjeringsplattform?

Regjeringen styrer i dag på Granavolden-plattformen, som ble forhandlet frem mellom de fire partiene etter at KrF bestemte seg for å gå inn i regjering. Platformen er ett år gammel.

Hvis Frp forlater regjeringen, velger de tre gjenværende partiene om de vil fortsette å styre videre på denne plattformen, eller om de vil lage en ny plattform.

– Jeg vil invitere Frp til et nært og konstruktivt samarbeid i Stortinget. Vi vil fortsatt legge Granavolden til grunn for vårt arbeid, sa Solberg mandag.

Publisert