Mange biler totalskadet etter parkerings­husbrann ved Stavanger lufthavn

Flere hundre biler antas ødelagt og all flytrafikk på Stavanger lufthavn ble kansellert tirsdag kveld etter en storbrann i et parkeringshus på flyplassen.

Publisert Publisert

STORBRANN: Det kan ta mange, mange timer å slukke brannen, melder brannvesenet tirsdag kveld. Foto: Carina Johansen

  • NTB
  1. Leserne mener

Nødetatene fikk først melding om brannen ved 15.30-tiden. Ved 22-tiden har brannvesenet fortsatt ikke meldt om at de har kontroll i det fem etasjer høye parkeringsanlegget, men brannen og røykutviklingen er kraftig redusert de siste timene, opplyser politiet.

Rogaland brann og redning skriver på Twitter klokken 22.11 at de fortsetter med etterslukking utover natten.

Det har ikke kommet meldinger om at mennesker har blitt skadd i brannen.

Avdelingsleder og stabsmedlem ved Rogaland brann og redning IKS, Frode Strøm, sier at brannvesenet har drevet en defensiv slukking, siden bygget har fått store skader og det har vært fare for at det skal rase sammen.

STORBRANN: Det brenner i mange biler i parkeringshuset på Stavanger lufthavn Sola. Flytrafikken er stengt fordi brannmannskapet benyttes til å slukke brannen i parkeringshuset. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

BILER TAPT: Det er ikke mulig å si på nåværende tidspunkt å si hvor mange biler som er ødelagt etter brannen i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Brannrobot avbestilt

Brannmannskapene har i løpet av kvelden fått god slukkeeffekt ved å bruke skumvæske.

De har hatt problemer med å komme til i parkeringsbygget og startet å rive deler av fasaden på bygget. Brannvesenet rekvirerte også to slukkeroboter som skulle fraktes fra Østlandet. Men da brannen avtok, ble etter hvert robotene avbestilt.

– Avbestillingen er en konsekvens av at brannen har roet seg. Nå er det mer etterslukking vi holder på med. Vi vil være på plass utover hele natten, sier Strøm til NTB ved 22.30-tiden.

Verken politi eller brannvesen vil si hvor mange biler som er ødelagt i brannen, men har opplyst at det er snakk om flere titalls biler. Ifølge Stavanger Aftenblad er det snakk om flere hundre biler.

ROBOT: Brannvesenet har derfor rekvirert en slukkerobot, som blir fraktet med fly fra Oslo i løpet av kvelden. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

EVAKUERT: Reisende på Stavanger lufthavn og evakuerte fra Scandic hotell blir tirsdag kveld fraktet til Stavanger etter at det begynte å brenne i et parkeringshus ved flyplassen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Stans i flytrafikken

Det er i parkeringshus P1 ved «Kiss and fly»-området på flyplassen som sto i flammer. Avinor opplyser til NRK at det er over 3000 parkeringsplasser i parkeringshuset, som var bortimot fullt da brannen startet.

Det er Apcoa Parking, tidligere Europark, som drifter parkeringshuset.

Tirsdag ettermiddag stanset Avinor flytrafikken på grunn av at brannmannskapene som er ansatt ved flyplassen, bisto i slukkingsarbeidet. Alle flygingene på flyplassen var kansellert tirsdag kveld.

Flytrafikken starter opp igjen onsdag morgen på Stavanger lufthavn, men det kan ta tid før trafikken går som normalt, opplyser Avinor.

– Vi ber passasjerer om å forholde seg til informasjon på avinor.no og fra sitt flyselskap, skriver de på sine nettsider seint tirsdag kveld.

STORBRANN: Brann i parkeringshuset på Stavanger lufthavn Sola. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

STENGT: Flytrafikken på Stavanger lufthavn Sola er stanset på grunn av brann i et parkeringshus ved flyplassen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Flyttet reisende til hotell

Ved 16.30-tiden opplyste politiet at gjester ved Scandic hotell er evakuert til terminalbygget på Stavanger lufthavn som følge av brannen. Hotellet ligger like ved bygget.

Ved 21.30-tiden var alle de evakuerte ved Scandic hotell og reisende på flyplassen transportert til Atlantic hotell i Stavanger sentrum for innlosjering og registrering.

Reiseselskapet Kolumbus opplyser til Stavanger Aftenblad at de har fraktet 1700 passasjerer med buss fra flyplassen.

Krisestab i Sola kommune

Det var ved 15.30-tiden at politiet fikk melding fra en privatperson om at det brant i elbil i parkeringshuset. Det er ikke bekreftet at brannen startet i elbilen.

Brannvesenet hadde på det meste mellom 60 og 70 brannfolk på stedet. Det ble også opprettet en sperrepost på vei inn til flyplassen.

Politiet og brannvesenet oppfordret i forbindelse med brannen beboere i området til å lukke vinduene på grunn av røyk fra brannen.

Sola kommune satte krisestab i forbindelse med brannen på lufthavnen.

Publisert