Slår ring om Sandbergs akevitt-runde

Frp-ere raser mot pressen og anonyme politikerkolleger etter påstander om at Per Sandberg var beruset på Stortingets talerstol.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Sent tirsdag kveld tok Frps nestformann Per Sandberg ordet i en landbruksdebatt i stortingssalen. Lederen for Stortingets transportkomité hadde imidlertid, i forbindelse med en juleavslutning på byen, hatt i seg litt sprit før han gikk på talerstolen.

Det var i går sterkt delte meninger på Løvebakken om det var grunn til å reagere på Sandbergs oppførsel. Siv Jensens nestkommanderende innrømmet overfor VG i går at han hadde drukket en øl og tre akevitt før han entret talerstolen.

Merket ikke noe

— Dette er storm i et vannglass, sier Aps Eirin Faldet, som satt på presidentplassen da Sandberg ba om ordet.

— Jeg ville nok ha merket en øl og tre akevitt på meg selv, men jeg merket ingen ting på Per Sandberg, sier Faldet.

Flere stortingsrepresentanter - også fra andre partier enn Frp - som var i salen da Sandberg holdt sitt innlegg, sier at de ikke merket noe uvanlig med den markante Frp-representanten.

Ikke etterspill

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) var i utgangspunktet lite interessert i å snakke om Sandberg i går. Saken var ikke tema på gårsdagens møte i Stortingets presidentskap. Den får heller ikke noe etterspill for Sandberg.

— Det er en nøktern stil her i Stortinget sammenliknet med mange andre parlamenter. Politiske debatter bør foregå i edru tilstand. Det er en selvskreven regel. Man opptrer bare ikke slik i stortingssalen. Men det er ikke behov for reprimande. Han har jo beklaget det hele, sier Jagland.

Stortingets visepresident Carl I. Hagen var derimot i sitt aller minst kommentarvillige hjørne:

— Er det gribbene fra VG og løgnaktige stortingsrepresentanter du vil snakke om? Snakk med Siv Jensen, sa Hagen og lukket døren.

- Alvorlig

Siv Jensen innkalte for sin del til pressekonferanse.

— Dette er selvsagt alvorlig, sa Frp-formannen. Men det var litt uklart hva som var alvorlig. For Jensen tok både Sandberg og andre representanter som sannhetsvitner på at han ikke var beruset. Hun har også sagt at Sandberg holdt et glitrende innlegg.

Hva er så alvorlig ved å holde et glitrende innlegg i edru tilstand?

Noe svar fikk ikke pressen, for Jensen nektet å besvare spørsmål. Det vil si: hun nektet å besvare spørsmål, men svarte likevel på noen.

Jensen fikk ellers fortalt at Sandberg er lei seg, at han beklager hvis noen mener han ikke utviste tilstrekkelig respekt for Stortingets talerstol, og at han i samråd med henne og sin lege vil ta en lang juleferie - dvs. sykmelding. Han har hennes fulle tillit.

Jensen anklaget anonyme stortingsrepresentanter for «drittkasting» om kolleger.

— Det synes jeg er feigt, sier hun.

Aftenposten/Bergens Tidende

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Åtte stortingspolitikere drakk alkohol før votering

Foto: Falch, Knut

BT anbefaler

– Jeg tror dette hadde holdt mot ganske mange lag i Eliteserien

Nok et tap er et faktum.

LES SAKEN