— Beredskapstroppen, eller Delta, er spydspissen i norsk politi. Sjefen for Delta, har et stort ansvar for viktige deler av hendelsesforløpet 22. juli, skriver Seland i en kronikk i Dagsavisen torsdag.

Seland mener 22. juli-kommisjonens rapport dokumenterer at Delta-ledelsen gjorde feilvurderinger som førte til at liv gikk tapt.

— Det må nødvendigvis få konsekvenser for Snortheimsmoen som har ledet Delta gjennom mange år, sier bistandsadvokaten.

Seland peker på flere forhold, blant annet at det tok mange timer før Delta fikk assistanse fra Forsvarets Spesialkommando, selv om tilbudet ble gitt få minutter etter at bomben gikk av i regjeringskvartalet.

Han viser også til at beredskapstroppen ble brukt som redningsmannskap i regjeringskvartalet, istedenfor å forberede seg på et nytt terrorangrep. Denne prioriteringen gjorde at de ikke hadde ressurser til å søke etter gjerningsmannen.

Seland viser også til rapporten som fastslår at kommunikasjonssvikt var grunnen til at Delta gikk ut fra Storøya da de skulle over til Utøya.

Seland peker også på at en patrulje fra beredskapstroppen vurderte konkrete opplysninger om Breivik med registreringsnummeret på fluktbilen som for vage til at det ble iverksatt tiltak. Tipset ble ringt inn bare ti minutter etter at bomben gikk av.

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken.