Rettspsykiaterne Randi Rosenqvist og Terje Tørrissen, samt psykologspesialistene Gjermund Nysveen og Pål Grøndahl er enige om at det bør åpnes for mer tvang i psykiatrien, skriver Aftenposten.

Grøndahl, som onsdag gikk hardt ut i Aftenposten mot lovverket i psykisk helsevern, mener den psykotiske mannen som er tiltalt for å ha drept saksbehandleren sin i Nav, ble skrevet ut for tidlig fra behandling før drapet.

Begge de sakkyndige psykiaterne som har observert 27-åringen, har konkludert med at han var psykotisk da han knivstakk 34 år gamle Anni Rachmawati Godager på Nav-kontoret på Grorud 5. august i fjor.

Rosenqvist sier at de politiske signalene og kapasiteten i psykiatrien dreier seg om at pasienter skal tas hånd om kun i kortere perioder.

— Frivillighet i psykiatrien medfører, etter min mening, ofte et for stort ansvar for pasienter som ikke skjønner behovet for medisiner og samtalebehandling, sier hun.

Tørrissen sier det er politisk ukorrekt å komme med innvendinger mot frivillighet i psykiatrien.

— Det er et gode å ha lite tvang i psykiatrien, men en del av tvangen er nødvendig. Det går ikke an å ha nullvisjon på dette området, sier Tørrissen som mener psykiatrien trenger økte ressurser og økt kapasitet for å kunne gi pasienter et bedre og langvarig tilbud.

Gjermund Nysveen mener det er behov for et lovverk som gir mulighet til å observere og utrede over lengre tid enn i dag.

Rettspsykiater Henning Værøy mener på sin side at lovverket fungerer dersom det blir håndhevet på riktig måte. Han advarer mot en institusjonalisering av psykisk helsevern. (©NTB)