Klimakamp på førsteklasse

Flybilletter på businessklasse til 40.000 kroner, femstjerners hotell og en deltakerliste lengre enn USAs. Pengene sitter løst når Norge er på klimatoppmøte.

Publisert Publisert

UT PÅ TUR: Per-Willy Amundsen tror ikke på klimaforandringer, men valgte likevel å bruke over 40.000 kroner av skattebetalernes penger på å fly til klimatoppmøtet i Doha. FOTO: OLE MATHISMOEN, AFTENPOSTEN

  • Kjetil Gillesvik
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Desember 2012. På et femstjerners hotell i diplomatstrøket i den qatarske hovedstaden Doha, nyter Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen det gode liv. Som en av ni folkevalgte fra Stortinget og Sametinget er han på FNs klimatoppmøte for å lære. Selv tror ikke Amundsen på menneskeskapte klimaendringer – men det stopper ham ikke fra å ta del i de kostbare godene som følger med på en slik reise.

— Strengt tatt hadde jeg ikke så mye der nede å gjøre, sier klimaskeptikeren.

— Behagelig business

For at Amundsen skulle komme uthvilt til møtet, fløy han business. Det kostet den norske stat 40.860 kroner – som er rundt seks ganger dyrere enn de billigste billettene.

— Det er behagelig å reise på business. Jeg tror de fleste på reisen gjorde det, fortsetter han.

- Hvorfor var det ikke viktig for deg å være mer nøysom?

— Det må du spørre andre om. Jeg fikk bare flybilletten i hånden, og har aldri visst hva den koster, sier Amundsen.

Flertallet fløy dyrt

For den store majoritet av verdens flyselskap, blant dem SAS, er business den beste standarden som tilbys. Totalt kostet flybillettene til de syv stortingsrepresentantene 285.000 kroner. Også i departementene satt pengene løst:

Utenriksdepartementet (UD) sier at alle deres seks delegater som dro fra Norge til Doha, reiste business. Snittprisen på billettene var 28.000 kroner.

Miljøverndepartementet opplyser at de fleste av deres 29 delegater fløy business, men vil ikke tallfeste antallet og kostnaden. Tar vi utgangspunkt i UDs priser, får vi en samlet kostnad på cirka 800.000 kroner om alle reiste på dyreste vis.

I Miljødirektoratet fløy to av fire delegater business. Den billigste økonomibilletten kostet 7359 kroner tur-retur.

Statssekretær Kjetil Lunds reise kostet 35.594 kroner. I tillegg fløy en embetsmann i Finansdepartementet business.

Bård Vegar Solhjell ønsker ikke å kommentere saken. Statssekretær Ketil Raknes i Miljørnedepartementet forsvarer derimot praksisen.

— Mange av dem som deltar i internasjonale klimaforhandlinger har ekstremt mange reisedager i året. Derfor har vi ordninger slik at de får sove og hvile ut, sier Raknes (SV) om reisevanene.

Regelverket sier at statlige reiser skal foretas på den hurtigste og rimeligste måte, men at det blant annet kan gjøres unntak hvis det er behov for å jobbe underveis.

— De fleste reiste på business på grunn av lang vei, behov for fleksibilitet og fordi de i stor grad skulle rett på jobb etter nattflyginger og hadde behov for hvile, skriver kommunikasjonsrådgiver Erik Aasheim i Miljøverndepartementet.

Flere enn USA

At den norske delegasjonen i tillegg var svært stor sammenlignet med andre land, gjorde klimatoppmøtet til en kostbar affære. Totalt besto den norske delegasjonen av 59 politikere og embetsmenn. Det var åtte og tretten mer enn henholdsvis USA og Storbritannia – men elleve mindre enn Tyskland.

— Hovedforklaringen på at vi sender flere enn for eksempel Sverige (43) og Danmark (42) skyldes at vi står utenfor EU, samt at vi driver et kjempestort regnskogprogram, forklarer statssekretær Raknes.

Ifølge Raknes prioriteres internasjonale klimaforhandlinger svært høyt.

— I Qatar der vi sammen med Brasil endte opp med å lede forhandlingene, så ble det jobbet natt og dag. Vi fikk behov for alle ressursene som ble sendt nedover, fortsetter statssekretæren.

Femstjerners hotell

I tillegg til en stor, offisiell delegasjon, deltok også rundt 50 personer fra ulike norske miljøvernorganisasjoner. Blant dem Natur og Ungdom, som hadde fått 45.000 kroner i reisestøtte fra to offentlige etater, og deltok med fire personer.

TOPPTUNGT: Bellona brukte klimatoppmøtet til å reklamere for en av sine store miljøprosjekt – det Qatar-baserte The Sahara Forest Project. Her ser vi prosjektets direktør Joakim Hauge, hans bror, Bellona-leder Frederic Hauge og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Bellona stilte med 13 delegater på klimatoppmøtet. FOTO: OLE MATHISMOEN, AFTENPOSTEN

— Vi var der for å påvirke, for å få på plass en så ambisiøs klimaavtale som mulig, sier leder Silje Lundberg.

— Hadde det noe å si for sluttresultatet at Natur og Ungdom var på plass?

— Ja, det vil jeg si. Hvis ikke ungdommen er representert, så forsvinner en viktig gruppe av befolkningen.

Mens mange fra miljøvernorganisasjonene valgte å bo på billige hoteller i Doha, ble de 59 norske delegatene innlosjert på Moevenpick Tower & Suites, et femstjerners hotell som ligger rett ved stranden. En gjennomgang av kontosystemet til Miljøverndepartementet viser at sluttkostnaden kom på 950.000 norske kroner – drøyt 16.000 kroner pr. person. Døgnprisen var cirka 1400 kroner.

— Standarden var i overkant god, og langt bedre enn hva vi er vant med fra Stortingets komitereiser, sier Per-Willy Amundsen om hotellet.

Statssekretær Ketil Raknes synes ikke den norske delegasjonen bodde for flott.

— 1400 kroner for en natt på hotell er en helt kurant pris. Et helt annet spørsmål er hva en mann som Per-Willy Amundsen, som tror at klimaendringene skyldes solen, gjør på et internasjonalt klimatoppmøte.

Miljøverndepartementet opplyser at de ikke har oversikt over de totale kostnadene for den norske deltakelsen på COP18 i Doha. Dette fordi kostnadene dekkes over ulike institusjoners budsjett.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Gjør et dykk i pengebingen!

GRØNN ARENA: Miljøvernorganisasjoner fra hele verden er på plass når det arrangeres klimatoppmøter som i Doha, Qatar. FOTO: MOHAMMED DABBOUS, REUTERS

BT anbefaler

Lars Arne Nilsen ferdig i Brann: Slik reagerer ekspertene

Slik reagerer ekspertene på Lars Arne Nilsens avgang i Brann.

LES SAKEN
  1. I Verdens Rikeste Land