- Politiet ba meg manipulere bilder

Steven Elgesem, innehaver av Norges første timesfotobutikk, hevder at overvåkingspolitiet ba ham manipulere fotografier av Arne Treholt og KGBs toppsjef i Norge.

  • Aftenposten
  • Arild M. Johansen
  • Robert Gjerde
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Fra 1980 og frem til Arne Treholt ble arrestert 20. januar 1984 skal Steven Elgesem ha levert bilder han fremkalte for den sovjetiske ambassaden direkte til overvåkingspolitiet (POT).

Ifølge Elgesem tok russerne kontakt i 1979. Han sier det tok ikke lang tid fra KGB-sjefen Leonid Makarov ble kunde i West Foto på Frogner, til han forsto at bildene var av interesse for POT. Minst hver 14. dag skal KGB-sjefen egenhendig ha levert fem-seks filmruller.

Les også

Eksspaner avhøres

— Et dobbeltspill

Snart var Elgesem i gang med det han kaller et dobbeltspill. Han skal ha laget tusenvis av kopier som han ga videre til POT. Innholdet var alt fra bilder med offisielle mottakelser og selskaper med kjente norske politikere, til bilder med mindre kjente personer - og av postkasser, parkeringsplasser og stoppesteder for kollektivtransport.

— Jeg tenkte mitt da jeg så de tilsynelatende uviktige bildene av postkasser og busstoppesteder uten mennesker. På et foto var det en mann som senere ble svært så kjent, Arne Treholt. Jeg kontaktet POT, som straks ble svært interessert, forteller Elgesem.

Tidligere ansatt bekrefter

En kvinnelig tidligere ansatt (53) i timelaboratoriet bekrefter at hun laget ekstra kopier av alle bildene fra ambassaden. Hun skal ikke ha visst hvorfor de kopierte to sett, før Elgesem ringte henne etter at påstandene om fabrikkering av bevis i Treholt-saken ble fremsatt i boken «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken», skrevet av Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

Kvinnen minnes at de på enkelte bilder kunne gjenkjenne norske politikere i ambassaden, tilsynelatende i offisielle sammenhenger.

— Postbokser og den slags reagerte jeg ikke på. Vi fremkalte store mengder foto, men jeg reagerte da jeg så kjente mennesker.

Treholt og Makarov

Én episode husker Elgesem svært godt. POT-kontakten skal ha kommet med to fotokopier, ett med Treholt og ett med Makarov, og med spørsmål om Elgesem kunne lage ett foto der de sto sammen.

— Jeg stusset. Dette ville ha vært svært komplisert på den tiden, og ville i så fall ha involvert flere enn de to kvinnene som jobbet på timeslaboratoriet, sier Elgesem.

- Men kunne ikke POT selv ha laget en slik manipulasjon? Det virker veldig dristig å spørre en «sivilist» som deg gjøre noe slikt?

— Vel, jeg var jo allerede med på «laget», dessuten krevdes det tidlig på 80-tallet et stort laboratorium for å gjøre en slik jobb, og svært kvalifisert mannskap.

Turde ikke

Elgesem sier at han også måtte ha involvert en annen ansatt, som var svært dyktig, til å gjøre en slik jobb.

— Han var aktiv AKP-ml-er, og jeg vet ikke hvordan han ville ha reagert. Jeg turde ikke, og sa nei.

- Husker du hvem i POT som skal ha spurt deg?

— Ja, jeg hadde bare én kontaktperson i POT, men jeg vet ikke hva han heter. Men jeg vil kjenne ham igjen hvis jeg får se et bilde av ham.

Elgesem sier han har tatt kontakt med Treholt-advokat Harald Stabell og fortalt sin historie. Elgesem er informert om at hans navn vil bli lagt frem for Gjenopptagelseskommisjonen.

— Jeg vil gjerne forklare meg for kommisjonen og for påtalemyndigheten. Jeg har hatt litt dårlig samvittighet.

Poser med vodka

Elgesem sier han i 1979 ikke visste om Makarovs posisjon, og forteller at Makarov ikke var som andre ved ambassaden: Han kjørte en sølvgrå Audi i stedet for Lada, han gikk i silkedress, var utadvendt, hyggelig og verdensvant.

— Når han en sjelden gang ikke selv kunne komme, så var det «gråstein» som banket på døren - trauste, gråkledde menn som kjørte Lada uten et smil. Makarov snakket om familien sin, og spurte meg ut om min familie, han virket interessert. Jeg tror han følte seg sikker på at bildene ikke ble levert videre, sier Elgesem.

— Makarov var raus. Han ikke bare betalte for bildene, men hadde stadig med seg en pose med russiske vodkaflasker.

Betalt med konfekt

Kontakten med POT var langt mer formell. Elgesem samlet kopisett som jevnlig ble levert til POT-kontakten på en bestemt café i Bogstadveien. Politimannen var ikke pratsom, og så beskjeden i sin fremferd at Elgesem så ham som den perfekte spaner - en person som forsvinner i mengden.

— Vi drakk en kopp kaffe sammen. Så sa han et par ganger at bildene var nyttige for POT. Det var alt. Deretter tok han plastposen med fotografiene og gikk. Hver jul og påske fikk jeg en Kong Haakon konfekteske, men ingen kroner for kopisettene. Dette var ren idealisme som nordmann, sier Elgesem.

All kontakt med POT ble brutt ta Arne Treholt ble arrestert.

Publisert