— Målet er å bygge opp produksjonen i Tyssedal innen 2025. Vi skal utvikle en ny teknologi for å drive prosessen med gass i stedet for som nå, med kull, sier administrerende direktør Harald Grande til ABC Nyheter.

Målet er å doble produksjonen, redusere CO2-utslippene med 90 prosent og energieffektivisere med 60 prosent.

Bergens Tidende omtalte gigantplanene i november i fjor. Da uttalte Grande at det i anleggsperioden ville være behov for opp mot 1000 arbeidere.

Bygger ny ovn

Planen er å bygge en ny ovn, som tidligst kan være ferdig i 2017. Der vil prosessen med å foredle råvaren til titandioksid og høyrent støpejern skje ved hjelp av hydrogen, og ikke kull slik tilfellet er i produksjonen nå.

Deretter skal den nåværende ovnen bygges om til gassprosess også.

— Vi vil bruke 100 millioner bare på utredninger, teknologiutvikling og pilotskalaforsøk for i Tyssedal. Det er vi i gang med allerede nå, sier Grande.

— Dette er det største investeringsprosjektet i norsk prosessindustri på lang tid.

Opptil 100 arbeidsplasser

For smelteverket i Tyssedal, som i dag har 170 arbeidsplasser, kan det bety mellom 70 og 100 nye arbeidsplasser.

Grande vil legge fram planene på en energikonferanse i Haugesund onsdag.

Smelteverket i Tyssedal eies i dag av Tizir Titanium & Iron, som igjen har australske og franske eiere.

- Industrielt kraftsentrum

Samtidig som det skal satses enorme summer i Tyssedal, har en annen Odda-bedrift - NLI Odda - behov for flere tilsatte. En internasjonalt kontrakt med FMC Technologies sikrer veksten til NLI frem til 2015. Administrerende direktør ved NLI, Ingvald Torblå, sa i november til BT at Odda nå er et av stedene i Norge med høyest industriell vekst.