Afrikaner skal skaffe verden klimamilliarder

Tunisisk kvinne skal lede jobben med å skaffe titalls milliarder til verdens grønne klimafond.

Publisert Publisert

PENGETØRKE: Det nye grønne klimafondet skal blant annet hjelpe utviklingslandene til å tilpasse seg en varmere klode.

  • Atle Andersson
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hela Cheikhrouhou ble i dag valgt til den første lederen av sekretariatet for verdens grønne klimafond under styremøtet i Sør-Korea. Fondet skal bidra til å skaffe 100 milliarder dollar årlig til å finansiere klimatiltak fra 2020. Pengene skal brukes til både utslippsreduksjoner og tilpasning til klimaendringer i u-land.

-Gledelig

— Valget av Cheikhrouhou er gledelig. Hun er kompetent, har bred erfaring og blir også den første afrikanske kvinnen i en internasjonal toppjobb på dette feltet, sier statssekretær Kjetil Lund (Ap) på telefon fra Songdo i Sør-Korea.

Lund er et av styremedlemmene i grønne klimafondet, som ble vedtatt opprettet på klimatoppmøtet i Cancun i Mexico i 2010.

Hela Cheikhrouhou har ledet klimaavdelingen i den afrikanske utviklingsbanken og har dessuten erfaring fra privat sektor gjennom Citibank. Hun har også jobbet mange år i Verdensbanken.

Tøff jobb

Mange har uttrykt frykt for at fondet kommer til å forbli et tomt skall. Pengene kommer uansett ikke til å sitte løst når regjeringer og private selskaper skal bidra til å gi fondet den tiltrengte inntektsstrømmen.

— Hun får en tøff jobb. Første oppgaven blir å bygge opp den nye institusjonen og sørge for at det blir et viktig redskap når det gjelder å finansiere klimatiltak i utviklingsland. Dette er en spennende jobb, og samtidig en av de viktigste oppgavene det internasjonale samfunnet må løse, sier Lund.

Statssekretæren har vært sentral i det internasjonale arbeidet med å få stablet fondet på beina, og medgir at utfordringene er mange i den neste viktige fasen for institusjonen.

Hvem skal betale?

— Det er stor uenighet om mange spørsmål og for Hela Cheikhrouhou blir det en politisk balansegang å forene de ulike interessene, sier Lund.

Et av de store stridstemaene er finansieringen av fondet, der spørsmålet er hvor mye skal de rike landenes statskasser skal finansiere og hvor stor del av byrden privat sektor må ta.

— Nå må selve forretningsmodellen på plass, og det viktigste i første omgang er å finne ut hvor pengene skal komme fra og hvordan de skal brukes. For Norges del er vi beredt til å støtte fondet, men vi kommer ikke til å bruke penger på noe vi ikke vet hva er. Det avgjørende for oss er at pengestøtten skal være basert på oppnådde resultater i mottakerlandene, sier Lund.

Hovedkvarteret til det nye klimafondet er lokalisert i Songdo i Sør-Korea.

— Sammen kan vi sørge for at fondet blir en viktig bidragsyter ti den globale finansieringen av klimatiltak i utviklingslandene, sa den nye tunisiske direktøren etter å ha blitt valgt til jobben.

- Norge er beredt til å støtte klimafondet økonomisk, sier statssekretær Kjetil Lund (Ap). Foto: Arkivfoto

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Slik tilbringer tyske Ralf karantenen i Norge. Smittevernlege er bekymret.

Smittevernlege Jens Eikås mener turoperatørene og turistene utnytter et smutthull i karantenereglene.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dette er helsetoppens mest optimistiske anslag for når vi er tilbake til normalen

  2. Foreldre får ansvaret for skoletransport hvis det blir streik. Adrian vurderer å ta sykkelen fatt.

  3. – Ingvil Smines Tybring-Gjedde leverte et vitnemål det står respekt av

  4. Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

  5. Kamelen dømt på alle punkter

  6. – Har Åsane en sjel? Ja, og nå har den endelig fått skikkelig kåk.