Statoil og NASA har inngått en avtale om å utforske ulike teknologier som kan støtte Statoil i arbeidet med å lete etter olje og gass, og utvinne disse ressursene, opplyser oljeselskapet i en pressemelding sent fredag kveld.

Kontrakten mellom Statoil og NASA forventes å vare i fem år til 2018, med en opsjon om forlengelse. Områdene det skal forskes på er: superdatamaskiner, materialer, robotteknologi, utvikling av nye verktøy og kommunikasjonsmuligheter.

Kontrakten med NASA skal gjennomføres ved Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, California, som drives av California Institute of Technology (Caltech).

— Letingen etter olje og gass er blitt så teknisk avansert de siste ti årene at det nå er behov for nye løsninger og ideer.

— For Statoil er dette en stor mulighet til å ta i bruk teknologi som NASA og JPL har utviklet for de ugjestmilde og vanskelige miljøene i verdensrommet og anvende dem på de like krevende miljøene man hanskes med i olje- og gassproduksjon, sier Lars Høier, Statoils fungerende direktør for forskning, utvikling og innovasjon.

Statoil bruker hvert år omkring 3,3 milliarder kroner på forskning, utvikling og innovasjon. Avtalen med NASA kommer i tillegg til det arbeidet Statoil allerede har i gang. (NTB)