Ta ungene med ut og tenn bål i helgen

— La dem plukke granris og furukvister. La dem få kjenne på mestringsfølelsen det gir å fyre opp. Gi dem tid og vær tålmodig, sier bålekspert og friluftsentusiast Thomas Svardal.

 • Kristine Grue Langset
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

På en lav gren henger allværsjakken, lent inntil trestammen en godt brukt, gigantisk tursekk med alt nødvendig utstyr, begge i grønne kamuflasjefarger.

Vi er i skogen ved Sognsvann i Oslo og skal få demonstrert tre typer bål av en ekte friluftsentusiast.

EKSPERT PÅ BÅL: Thomas Svardal mener naturen blir aldri den samme igjen etter at du har lært deg å beherske bålkunsten.

— Det er blitt så status med friluftsliv og trening! Det er et litt rart land vi bor i, du finner ikke finansaviser noe annet sted i verden som har treningsbilag, ler bålentusiast og forfatter Thomas Svardal. - Og nå kommer kanskje bålbilaget?

— He, he. Ja, det hadde vært fint.

 • Slik får du med deg tenåringen på familieferie

«Er ikke et bål bare et bål?»

Til daglig jobber Svardal som kredittanalytiker, men i hver ledige stund og fra barnsben av har friluftsliv og bål trukket ham ut. Hanvil misjonere, inspirere og utfordre det norske folk: Tenn bål oftere og på nye måter.

I boken Bål – for all slags vær og terreng skriver han i innledningen:

«Jeg er blitt møtt med mye humring og overraskende blikk når jeg har fortalt at jeg skriver en bok om bål – kun bål. Spørsmål som: «Er ikke et bål bare et bål?»

Svardal svarer naturlig nok et høyt og rungende «nei» på det.

Trendy friluftsliv

Kan hende Lars Mytting fikk samme spørsmålet i sitt arbeid med boken «Hel ved» — «Er ikke ved bare ved?». Boken som etter den kom ut i 2011 er solgt i over 160.000 eksemplarer, og til en rekke land utenfor Norges grenser.

Friluftsliv er blitt trendy de siste årene . Det er ikke bare forbehold ekstrem-ekspedisjonsfarere som Lars Monsen og Cecilie Skog. For noen år siden kom firesmåbarnsfedre i tidsklemma med eget friluftsmagasinsom ville inspirere til lavterskelmøter med naturen.

GRATIS TERAPI: - Barn elsker bål og den kosen det gir, de er fascinert av ilden. Involver barna i båltenningen, oppfordrer Thomas Svardal.

Friluftslivsorganisasjonenevokser år for år, i fjor var det Friluftslivets år.

— Veldig mange har et forhold til bål, men jeg tror mange kvier seg for å tenne bål fordi de er redde for å gjøre feil, kanskje særlig damer. Det er ofte mannen som tenner bålet når man er ute. I boken er tips tilpasset alle, fra dem som starter helt på scratch til dem som vil prøve seg på bål à la samenivå, sier Svardal.

BÅL MED UTSIKT: Der andre legger ut bilder av smektende måltider med #foodporn, er «bålporno» for forfatter Thomas Svardal bål med utsikt.

Utfordrer damer og bålforbudetSvardal vil utfordre damene: Dra ut og tenn bål! Noe annet han utfordrer er bålforbudet.

— Dette er noe nesten ingen vet: Det er ikke riktig at vi har et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Forbudet gjelder i kommersiell skog, skogsmark. Ingen kan ta deg for å fyre opp et fornuftig bål utenfor skogsmark, selv om det er midt på sommeren. Det være seg ved sjøen, i sanden i strandkanten eller på fjellet. Men det er selvsagt lov å bruke hodet, det er tryggere å fyre opp bål hvis det nettopp har regnet eller det har vært regnvær i lengre tid, sier han.

Og ikke noe er så hyggelig som å lage bål når du er på tur med barna.

— Barn elsker bål og den kosen det gir, de er fascinert av ilden. Høydepunktet på turen er når man setter seg ned og kan grille pølser, pinnebrød eller marshmallows. Involver barna i båltenningen. La dem plukke granris og furukvister og la dem få kjenne på mestringsfølelsen det gir å fyre opp. La dem bruke tid og vær tålmodig, sier han.

Les også

Familieopplevelser til fjells

Norske sommerfjell kan by på mer enn fotturer. Hva med moskussafari, seterferie eller klatretur for hele familien?

Fem «innsidetips»

Hva er så bra med bål?

— Bål er samlingspunkt, det er ro. Jeg ser på prosessen og tiden rundt bålet som gratis terapi. Alle burde unne seg en stille stund mens de ser inn i flammene. Det innbyr til refleksjon over dagen og livet. Naturen blir aldri den samme igjen når du har lært deg å beherske bålkunsten, sier Svardal.

Her er Svardals «innsidetips» for en god bålopplevelse:

1. Never. Tørr never. Slår alt annet opptenningsmateriale. Det er ingenting som brenner så bra. Har du tørr never spiller det ingen rolle om det har regnet eller ikke.

2. Prøv å tenne opp uten fyrstikker , det gir stor mestringsfølelse og man føler seg som en ordentlig villmarking. To tips er magnesiumstav og stålull og batteri. (Se video nederst)

3. Når bålet slukner . Det de fleste gjør feil er at de ikke vært nøye nok med overgangene fra fint til groverebrenselsmateriale. Rett fra avispapir til vedkubbe går sjelden bra.

Les også

Skal du unne deg en kopp hurtig-kakao? Sjekk denne testen først.

4. Hvordan finne tørr ved i naturen. Innerst, nederst og oppunder det friske granbaret vil du finne tørr ved. Granbaret som henger over har i de fleste tilfeller holdt regnet unna.

5. Ha alltid noen tykkere stokker som du fyrer bål mellom. Utnytt varmespeilprinsippet, da holder bålet seg lenge. Jegerbålet er et eksempel.

Lyst på mer inspirasjon til turer i inn— og utland?

15 herlige gårdstips i Norge

Ni turer utenom det vanlige

Reiser jorden rundt i ett år - med seks små sønner på slep

Tre generasjoner skal gå Norge på langs

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egenFacebook-gruppeogTwitter-profilforFamilie og oppvekst.

Artikkelen ble første gang publisert 29.september 2015.

Publisert
 1. Oppvekst
 2. Barn og unge
 3. Ungdom
 4. Helse
BT anbefaler

Store forskjeller mellom kommunene. Her får innbyggerne billigere strøm.

Flere kommuner i Vestland innfører fast lavpris til innbyggere og næringsliv.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Milliardsprekk til Fyllings­dalen – sjefen trekker seg

 2. Bergensfilm klar for en av verdens største festivaler

 3. Jubler over tidenes beste Spar Kjøp-år

 4. Butikksjefen parkerte utenfor. Noen timer senere så det slik ut.

 5. Trapper opp streiken – disse skolene rammes fra mandag

 6. – Kan mann (55) være akkurat det MDG trenger?