Partene i flyteknikerstreiken har startet opp forhandlingene hos Riksmekleren

Det er grunnleggende uenighet på flere sentrale punkter, sa Riksmekleren før partene i flyteknikerstreiken startet opp forhandlingene fredag.

Megler Carl Petter Martinsen sier hans inntrykk er at begge parter i flyteknikerstreiken er at ønsker å få til en løsning.
 • NTB
Publisert Publisert

NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) fortsatte fredag samtalene etter at meglingen ble tatt opp igjen hos Riksmekleren torsdag ettermiddag.

– Vi har hele dagen. Vi bruker den tiden vi trenger, sa riksmekler Carl Petter Martinsen til pressen før møtet startet.

– Situasjonen er slik den var da vi gikk fra hverandre i går, det vil si at det er ganske mange uavklarte spørsmål, sa Martinsen videre.

Følg reisesommeren direkte hos BT her.

Uenighet på sentrale punkter

Det har vært steile fronter mellom NHO og NFO under streiken, men Martinsen beskriver forhandlingsklimaet som godt, og at det virker som partene er opptatt av å komme frem til en løsning.

Han sier inntrykket er at begge parter ønsker å få til en løsning.

– Vi må forholde oss til at det er konflikt, og at det er ganske grunnleggende uenighet på en del sentrale punkter. Men det betyr ikke at det ikke er en vei videre, og det er den veien vi forsøker å finne sammen, sa Martinsen.

Stort sprang

Stridens kjerne har vært flyteknikernes krav om 60 kroner mer pr. time, noe NHO mener lønnskravet er urealistisk høyt.

NHO har vist til at rammen for årets lønnsoppgjør er på 3,7 prosent, og at flyteknikernes krav på 17 prosent dermed er milevis over alle andre.

– Det er et stort sprang mellom partene når det gjelder økonomi. Det er også et spørsmål om tariffavtalen, og hvem som skal være omfattet av den. Også er det et småtemaer ellers, sier mekleren.

Varslet lockout

Flyteknikerne gikk ut i streik sist lørdag. 106 teknikere er tatt ut, og streiken vil etter planen bli trappet opp i helgen med ytterligere 39 flyteknikere.

I tillegg har NHO varslet lockout fra søndag, noe som innebærer at 450 flyteknikere fra NFO nektes å komme på jobb.

En lockout vil også ramme ambulanseflytjenesten i nord, noe som potensielt kan føre til fare for liv og helse. Det vil i så fall trolig raskt føre til at staten griper inn og avblåser streiken med såkalt tvungen lønnsnemnd.

Publisert
 1. Streik
 2. Lønnsoppgjør
 3. Riksmekleren
 4. NHO
 5. Luftfart
BT anbefaler

Snart forsvinner BankID på mobil – dette må du gjøre

– Vi oppfordrer alle som har smarttelefon til å laste ned den nye appen allerede nå, sier kommunikasjonssjef for BankAxept.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. E16 stengt i Ytre Arna etter at stein dundret ned på veien

 2. Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!

 3. «Har denne mannen noensinne vært bedre?»

 4. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

 5. – Deilig å putte igjen

 6. – Førsteklassinger har bare ett behov