Leder i Hordaland Høyre, Liv Kari Eskeland, sier til BT at siktelsen mot stortingsrepresentant Erik Skutle dreier seg om et forhold som skjedde for rundt én måned siden.

— Det er det jeg har fått opplyst av sentrale kilder som er til å stole på, sier hun.

- Det betyr at Skutle har brukt narkotika mens han var stortingsrepresentant fra Hordaland Høyre?

— Alt kan tyde på det.

Andre sak på to år

- Hva tenker du om det?

— Det er klart at dette er uansett et lovbrudd, og når man gjør det som stortingsrepresentant er det mer alvorlig. Det er ikke akseptabelt i det hele tatt, sier Eskeland.

- Dette er den andre stortingsrepresentanten fra Hordaland Høyre som innrømmer bruk av narkotika på under to år, den første var Henning Warloe. Tror du disse sakene skader partiets omdømme?

— Jeg kan ikke si annet enn at jeg ikke ser noen sammenheng mellom disse to sakene her. Hver for seg er det to saker som jeg forferdelig gjerne skulle vært uten. Men dette handler om valg som enkeltpersoner har gjort om hvordan de ønsker å leve sine liv. Høyre som parti har vi nulltoleranse for bruk av narkotika.

- Alvorlig tillitsbrudd

Etter det BT kjenner til dukket stortingspolitikerens navn opp i narkotikasaken som bergenspolitiet har rullet opp blant elever i videregående skoler her i byen.

— Høyres stortingsgruppe er kjent med at en av våre representanter, Erik Skutle, i politiavhør har erkjent bruk av hasj ved en anledning, sier parlamentarisk leder Trond Helleland til NTB torsdag ettermiddag.

I pressemeldingen går det frem at Skutle beklager det grove tillitsbruddet.

Det var VG Nett som først brakte nyheten om at en ikke navngitt stortingspolitiker var siktet for brudd på narkotikalovgivningen.

BT har fått bekreftet fra flere kilder at Skutle var i avhør hos bergenspolitiet torsdag.

Vil legalisere

BT intervjuet Skutle i forrige uke. Da tok han til orde for at cannabis burde avkriminaliseres etter den store narkoaksjonen som politiet har gjennomført.— Det som er kommet frem denne uken, viser hvor åpent og tilgjengelig cannabis er. Det beste ville vært å regulere salget, med åpningstider og prismekanismer. At så mange blir tatt, viser hvor vanlig det er,sa Skutle i intervjuet.

Sin egen befatning med cannabis ønsket han ikke å kommentere.

— Jeg er valgt inn på Stortinget på et program, og det programmet står jeg for. Min opplevelse fra ungdomstiden er at dette var veldig vanlig, mange brukte det, og det var en avslappet holdning til det blant ungdommene, sa han.

Erverv, bruk og besittelse

To andre personer i Skutles omgangskrets har også vært i avhør hos bergenspolitiet torsdag. Begge er siktet i saken.

Tidligere i dag skrev BT at politiet hadde pågrepet tre menn i saken. De er siktet for erverv, bruk og besittelse av narkotika. Ingen av de tre er tidligere straffet.Alle tre er løslatt etter avhør.

Påtaleansvarlig i saken, politijurist Marita Mellingen, vil ikke kommentere de siktedes identitet, men sier følgende:

— Det er navn som har dukket opp i etterforskningen. De tre inngår i omgangskretsen til flere av de andre vi har pågrepet i saken.

Skutle sitter på Stortinget som vararepresentant for statsminister Erna Solberg. Han er beskrevet som et stort politisk talent.

Gratulasjoner fra Erna

I 2010 vant han Unge Høyres eliteskole, et kurs som utdanner unge høyrepolitikere til å bli bedre politikere.

«Gratulerer til Erik Skutle som bestemann på UHs elitekurs. Skarp konkurranse, lover godt for både Hordaland Høyre og Unge Høyre fremover», hilste Erna Solberg ifølge BA etter seieren.

BT har foreløpig ikke lykkes med å få en uttalelse fra Skutle i saken. NTB melder at Skutle har erkjent å ha brukt hasj ved én anledning.

Da nåværende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsens var skolebyråd i fjor, var Skutle hennes rådgiver.

Tips i saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

AKTOR: Politijurist Marita Mellingen er påtaleansvarlig for narkoaksjonen. Bildet er tatt under et av de mange fengslingsmøtene i saken.
RUNE CHRISTOPHERSEN
I AVHØR: Skutle skal ha vært i avhør hos bergenspolitiet torsdag.
RUNE SÆVIG (ARKIV)