De fire — tidligere konsernsjef Thorleif Enger og konserndirektørene Tor Holba, amerikanske Kenneth Wallace og franske Daniel Clauw - er tiltalt for å ha betalt ut til sammen titalls millioner kroner i bestikkelser til blant andre sønnen til oljeministeren i Libya og sønnen til en høytstående tjenestemann i India.

- Svært alvorlig

— Tiltalepunktene er svært alvorlige. Tiltalen gjelder store beløp i bestikkelser, har aktor og førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim uttalt til NTB.

Ingen av de tiltalte har erkjent straffskyld i saken, som Oslo tingrett skal bruke de neste tre månedene på. En av dem, Tor Holba, hevder at han er varsleren som brakte hele saken fram i lyset, og hans forsvarer Nadia C. Hall har tidligere uttalt til NTB at han er svært skuffet over tiltalen.

Erkjent

Selskapet har imidlertid erkjent forholdet, og i fjor vedtok Yara et forelegg på 270 millioner kroner og 25 millioner i inndragninger for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Det er den største boten som noensinne er gitt til et norsk selskap.

På den omfattende vitnelisten står blant andre Yaras tidligere generaldirektør Egil Myklebust, Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt og sønnen til Muammar Gadaffis oljeminister.

Opptil ti år

Strafferammen for ett tilfelle av grov korrupsjon er opptil ti års fengsel. Dersom de tiltalte kjennes skyldige i flere forhold, kan straffen bli strengere.

En av de tiltalte, Daniel Clauw, er fransk statsborger og bodde ikke i Norge da lovbruddene skal ha skjedd. Økokrim måtte derfor for første gang gå til Kongen i statsråd og be om godkjenning av tiltalen mot ham.