Russland-returer i vinterkulda opprører

En kristen syrisk småbarnsfamilie er blant dem som venter på å bli sendt til Russland, uten å ha fått vurdert asylsøknaden sin. - Umenneskelig, sier flyktningaktivister om returene.

Publisert Publisert

KJØPTE FEIL VISUM: Den kristne syriske familien Dallia Asaad (33) , Samer Wardeh (42) og barna Sama, Team og Mimi takker for støtten fra rundt 100 kirkenes-væringer som onsdag kveld møtte opp på punktmarkeringen utenfor Vestleiren. Familien brukte 22.000 dollar på å komme seg til Norge, men skal sendes tilbake til Russland fordi menneskesmuglerne solgte dem business-visum til Russland. Foto: Jan Morten Bjørnbakk/NTB

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det syriske ekteparet Dallia Asaad (33) og Samer Wardeh (42) kom over Storskog til Norge 25. oktober i fjor sammen med sine tre barn på elleve, ni og halvannet år. Nå returneres de fordi de menneskesmuglerne skaffet dem feil visum.

— Da vi betalte 22.000 dollar for å ta den arktiske ruten til Norge, hadde vi ingen tanker om hvilket visum vi fikk til Russland. Før krigen i Syria har vi aldri vært utenlands. Vi var fire dager i Russland, og nå vil ikke norsk UDI vurdere vår sak. Vi blir sendt i døden av norsk politi, sier en fortvilet Dallia Asaad til NTB i 30 kuldegrader i Kirkenes.

— Hva skal skje med oss når vi uten penger sendes til Russland? Vi er desperate, sier Dallia.

Familien flyktet fra byen Hama, der de opplevde at IS jaktet på kristne.

Møtte i Stortinget:

Les også

Listhaug må svare for omstridte asylreturer

RETUR: 12 år gamle Sama fra Syria risikerer å bli sendt ut av Norge fordi foreldrene fikk business-visum i Russland fra menneskesmuglerne som fikk familien til Norge. Foto: Jan Morten Bjørnbakk/NTB

— Trygt i Russland

50-60 personer som venter på retur, befant seg onsdag i det som kalles Ankomstsenter Finnmark i Kirkenes. De har ikke fått asylsøknaden sin behandlet, men er bortvist i tråd med asylinstruksen som regjeringen ga UDI før jul. Politiets utlendingsenhet (PU) planlegger å sende en ny buss torsdag. Tirsdag ble 13 mennesker returnert til Murmansk.

— De som returneres nå, er personer som har gyldig opphold i Russland. Det betyr at de kan oppholde seg trygt i Russland, sier Utlendingsdirektoratets stedlige leder i Sør-Varanger Siri Rustad til NTB.

Hun sier norske myndigheters vurdering av Russland som et trygt land, må legges til grunn.

Ber menneskerettighetsdomstolen om å stanse returene:

Les også

Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

— Ikke trygt

Omkring 100 personer demonstrerte med fakler og sang mot utsendelsene utenfor ankomstsenteret onsdag kveld.

DEMONSTRERTE: Rundt 100 møtte opp i støttemarkeringen utenfor Vestleiren der opp mot 60 asylsøkere venter på retur til Russland uten å få prøvd sin asylsøknad i Norge. Foto: Jan Morten Bjørnbakk/NTB

— Vi reagerer veldig sterkt på det som skjer her, de umenneskelige transportene ut av Norge, sier Eirik Nilsen i gruppen Refugees Welcome to Arctic til NTB.

— Vi har ikke tro på at det er trygt i det hele tatt, fortsetter han.

Varaordfører Lena Norum Bergeng (Ap) uttrykte sin bekymring i en appell.

— Dette handler om å ta vare på de humanitære tradisjonene som Norge og Sør-Varanger er kjent for, sa hun.

Her er de nyeste tallene:

Les også

Så mange flyktninger skal Bergen ta imot

Overlatt til seg selv

Helsingforskomiteen, som samarbeider tett med flere organisasjoner i Russland, har liten tillit til at russiske myndigheter vil ta ansvar for dem som nå blir returnert.

Det er en reell fare for at menneskene som blir satt av nord i Russland, i verste fall kan fryse i hjel i kulda, ifølge seniorrådgiver Inna Sangadzhieva.

— De er helt overlatt til seg selv. Hvis de ikke har penger og ikke kjenner språket, må de bare håpe at noen kan hjelpe, sier hun til NTB.

Sangadzhieva har brukt onsdagen til å ta kontakt med Civic Assistance Committee og andre organisasjoner som hjelper ulovlige migranter og asylsøkere i Murmansk, Moskva og St. Petersburg, for å varsle om dem som returneres fra Norge.

RETURNERT: Tirsdag kveld ble 13 asylsøkere hentet ut fra Ankomstsenter Finnmark på Høybuktmoen utenfor Kirkenes, og returnert over Storskog grensestasjon til Russland. Foto: Ole-Tommy Pedersen / iFinnmark.no / NTB scanpix

Flyktninghjelpen:

Les også

Norge ga under 20 øre om dagen

Får klær og matpakke

PUs leder i Kirkenes, Tor Espen Haga, sier det er PU selv som tar beslutninger om uttransporteringene er forsvarlige.

— Vi gjør vurderinger av hvordan de skal klare seg videre, uten at jeg skal gå i detalj om det. Men siden du nevner klær, så gjør vi vurderinger av om de er godt nok kledd, sier han til NTB.

De som trenger det, får varme klær før utsendelsen. De får også med seg matpakke på turen, sier han.

— Vi setter dem av i en by i henhold til avtale med russiske myndigheter, enten Nikel eller Murmansk. Så må de klare seg selv, sier politioverbetjenten, som påpeker at det er russiske myndigheter som har ansvaret for det som skjer på russisk side av grensen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

En kort båttur fra Bergen ligger tre øyer for salg. Den dyreste ligger i Lysefjorden.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dette må du vite om busstreiken

  2. «Vanligvis er dette oppførsel jeg ville irritert meg over, men nå er det nesten rørende»

  3. Solen titter frem: – Kan bli opp mot 20 grader

  4. 139 nye koronatilfeller siste døgn

  5. Da Monicas tante døde av covid-19, skjønte hun at det var alvor. – Vi har nesten ikke hatt noen inne hos oss siden mars

  6. Gulen: Fant person i sjøen etter tre timers leting