Flere enn før vil at alle ytringer skal få komme til uttrykk, selv om de er støtende, viser en ny undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag fra Nordiske Mediedager i Bergen.

Undersøkelsen, som NRK har fått innsyn i, viser at flere nå støtter det mest radikale av to ytringsfrihetsstandpunkter.

I fjor sa 60 prosent av befolkningen seg enig i utsagnet «det er viktig at alle holdninger i samfunnet kommer fram, selv om det i enkelte tilfeller vil støte noen». I årets undersøkelse har dette tallet økt til 68 prosent. Utsagnet «støtende ytringer fører til hatske stemninger i samfunnet og undergraver ytringsfriheten» har nå støtte fra bare 22 prosent av befolkningen, mot 30 prosent i fjor.

Eksperter mener økningen skyldes diskusjonene etter terrorangrepene mot Charlie Hebdo-redaksjonen og en synagoge i Paris i januar. Terrorangrepet har nemlig endret mange nordmenns syn på ytringsfriheten, tror postdoktor ved Senter for menneskerettigheter, Anine Kierulf.

— Den diskusjonen vi fikk etter Charlie Hebdo-massakren førte nok til at flere har måttet tenke igjennom hvorfor vi beskytter ytringsfrihet. Vår oppfatning av den påvirkes av hendelser i samfunnet, sier hun til NRK.