Styrket politiberedskap over hele landet etter terrortrussel

Samtlige politidistrikter har allerede styrket beredskapen i frykt for et terrorangrep mot Norge i løpet av få dager. PST går ut med trusselen i håp om at det kan bidra til å avverge angrepet, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Publisert Publisert

FRYKTER TERROR: Justisminister Anders Anundsen (Frp) ber publikum være ekstra på vakt, og følge politiets instrukser. Han tror også at terrortrusler vil bli vanligere fremover. Foto: HÅVARD BJELLAND

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Trusselen er ikke konkret, det er derfor vanskelig å gi råd til publikum, men justisminister Anders Anundsen ber folk være på vakt. PST-sjef Benedicte Bjørnland orienterte torsdag om trusselen på en pressekonferanse sammen med Politidirektoratet og justisministeren.

Les også

Væpnet politi på flyplassene og grenseovergangene

— PST har flere ganger tidligere fått varsler om at ekstreme islamistiske grupper i Syria har til hensikt å gjennomføre terrorhandlinger i Norge. Slike varsler får vi ofte, men ofte viser de seg å ikke være riktige, sa Bjørnland, men la til:

— I denne saken ble imidlertid mistankene styrket tidlig. Det er mistanke om at en terrorhandling planlegges gjennomført i løpet av få dager.

Har kjempet i Syria

Bjørnland sier informasjonen er uspesifikk, men troverdig. PST vet ikke hvem som står bak, men det er snakk om personer som har deltatt i kamphandlinger i Syria. PST-sjefen sier videre at hun ikke kan utelukke at personene bak trusselen allerede er i Norge.

SYNLIG: Politi ved tinghuset i Bergen. Foto: AUDUN HAGESKAL

PÅ VAKT: Politi på Bergen Storsenter. Foto: AUDUN HAGESKAL

— Vi har kalt inn folk fra ferie og vil arbeide med å få bekreftet eller avkreftet informasjonen vi sitter med nå. Det er en tidsavgrenset trussel. Om det er snakk om fem dager eller ti dager er uklart for oss, legger hun til.

PST-sjefen sier de så langt som mulig vil orientere offentligheten om utviklingen i saken, fordi de tror det kan bidra til å avverge terrorhandlingen.

Styrker beredskapen

Samtlige politidistrikter har styrket beredskapen.

— Folk vil primært merke vår beredskap ved økt tilstedeværelse blant annet ved grenseoverganger, flyplasser og togstasjoner. Politiet vil være bevæpnet, sier fungerende politidirektør Vidar Refvik.

— Det er ikke rettet spesifikke trusler mot konkrete objekter eller personer, sier han.

Refvik understreker at truslene ikke er konkrete, og at det derfor er vanskelig å gi råd til publikum. Han sier samtlige politidistrikter iverksetter tiltak i henhold til planer som er lagt etter at trusselen ble kjent.

Ber folk være på vakt

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ber publikum være ekstra på vakt, og følge politiets instrukser. Han tror også at terrortrusler vil bli vanligere fremover.

— Det er sannsynlig at vi vil oppleve denne typen hendelser og situasjoner fremover, basert på det trusselbildet som nå foreligger, sier Anundsen.

Han peker på at Politiets sikkerhetstjeneste tidligere i år har vært tydelige på at trusselbildet mot Norge og norske interesser har vokst, særlig på grunn av den økte strømmen av nordmenn som drar til Syria for å krige.

— Det er en ny situasjon. Det vil bety at vi også for fremtiden vi se det som nødvendig å midlertidig dra opp beredskapen for å forebygge i forbindelse med uavklarte trusler.

Fly og tog som normalt

Verken Avinor, SAS eller Norwegian har satt inn tiltak etter varselet om en mulig terrorhandling mot Norge. De avventer beskjed fra myndighetene. Foreløpig opererer lufthavner og flyselskaper som normalt.

Det er heller ikke meldt om endringer i togtrafikken etter de nye terrortruslene mot Norge.

— Så langt går alt som normalt. Det vil ikke bli endringer i togtrafikken eller vår bemanning. Jeg stoler på at politiet har gjort en god vurdering, og vi holder løpende dialog med norske myndigheter, sier sier kommunikasjonsrådgiver Erik Lødding i NSB.

Jernbaneverket råder togreisende til å være ekstra oppmerksomme.

— Meld fra hvis dere ser noe mistenkelig. Det er bedre å melde fra en gang for mye enn en gang for lite, sier pressevakt Olav Nordli i Jernbaneverket til Stavanger Aftenblad.

Avlyser ikke Norway Cup

Generalsekretær Frode Kyvåg i Norway Cup vil ikke avlyse Norway Cup, som starter på på Ekebergsletten i Oslo om tre dager. Om lag 1500 lag deltår årlig.

Kyvåg ønsket torsdag formiddag ikke å kommentere overfor NTB hvordan de forholder seg til terrortrusselen, men meddeler at fotballturneringen vil foregås som normalt.

— Vi gjør ikke noe ekstraordinært med tanke på dette. Vi har et utmerket samarbeid med politiet og forholder oss til dem, sier Kyvåg til VG.

Han henviser til politiet for kommentar.

Publisert