Lørdag kveld sendte Amadeus, det internasjonale systemet for distribusjon av flybilletter, ut en hel del feil billettpriser til det norske flyselskapet Widerøe. Drivstofftillegget som enkelte flyselskaper opererer med på noen flyvninger, ble utelatt.

Dermed ble svært mange langdistansereiser hos disse flyselskapene særdeles billige, skriver Aftenposten.

Feilen ble oppdaget av ivrige brukere av diverse nettforum, og ryktene spredte seg raskt. Dataserverne som behandler Widerøes billettsalg gikk varm, og var i en periode nede for telling.

Til USA for 1700 kr

Nordmenn påflyprat.noskriver at de har kjøpt flyturer fra Norge til Hawaii for rundt 3300 kroner, og til østkysten av USA for rundt 1700 kroner, alt tur retur og med de store, anerkjente nettverksselskapene (blant annet United og Air Canada).

Selv fant Aftenposten flybilletter fra New York til Milano med tur og retur i mars, til 1581 kroner. Samme strekning koster fra 3700 kroner og oppover via søkemotoren orbitz.com.

theflightdeal.comligger et skjermbilde av en bestilling av reise fra New York til Milano og tilbake, som viser en pris på beskjedne 915 kroner.

En bruker av reisebloggen first2boardskriver at han har kjøpt flybilletter fra Los Angeles til Dubai for 1646 kroner, tur retur. Billettene er til og med refunderbare, kan han opplyse om.

Har skjedd før

Richard Kongsteien, kommunikasjonsdirektør i Widerøe, bekrefter feilen i en SMS til Aftenposten søndag kveld.

«Hei. Amadeus har publisert feil priser lørdag kveld, uten drivstofftillegg. Dette var umulig for vårt system å oppdage, og det ble tydeligvis kjent gjennom diverse nettforum. Derfor ble det solgt mange billetter forholdsvis billig til USA. Usikker på om United vil trekke billettene tilbake eller opprettholde dem. Sist dette skjedde ble billettene opprettholdt og folk kunne reise. I natt gikk billetter for ca 2000 kroner til USA», skriver Kongsteien.

Nyheten ble også spredt på det internasjonale nettforumetflyertalk.com.

Øverst i tråden bes forumbrukerne om ikke å kontakte flyselskapene, slik at de kan fortsette å bestille billige reiser uten at selskapene blir klar over feilen:

«Do not call or email Wideroe, United, or anyone else involved in booking/ticketing/flying this fare.»

Det lille norske flyselskapet med svært billige billettene, er i helgen diskutert i mer enn 1700 foruminnlegg, og mange rapporterer om at de har kjøpt interkontinentale flybilletter til utrolige priser.

Gullgruve for Widerøe

Overfor Aftenposten bekrefter Widerøe at de har hatt svært stor pågang.

«Det var en del pågang, ja. Men det er viktig å understreke at det ikke var noe feil i wideroe.no, men en feilprogrammering i Amadeus, altså det internasjonale billettdistribusjonssystemet», skriver Kongsteien i en ny SMS.

Han skriver at feilen ble rettet søndag morgen, men innrømmer at Aftenpostens billettfunn til 1581 kroner mellom New York og Milano «høres billig ut».

— Men uansett, feilen blir vel lønnsom for dere, med en liten kommisjon av alt salget?

«Ja, faktisk. God omsetning på en tid det vanligvis er veldig stille. Får ikke noen tilbakemelding fra folkene våre nå på om det fortsatt kan være feilprising inn til oss. Vi har uansett ingen mulighet til å endre eller stanse det», skriver Kongsteien.