Breivik-advokat ber politiet etterforske barnevernet

Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad vil be politiet om å etterforske barnevernet og andre instanser som var involvert i den terrorsiktedes oppvekst og barndom.

KREVER ETTERFORSKNING: Advokat Geir Lippestad ønsker en nærmere etterforskning av Anders Behring Breivik sin barndom og oppvekst.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

De siste dagene har Lippestad gjort det klart at oppveksten og barndommen til Breivik kommer til å bli sentral i rettssaken.

— Jeg vil nå be begjære etterforskning av barnevern og andre instanser som var, eller burde vært, involvert på den tiden, sier Lippestad til Dagbladet.

Har betydning

Også politiet har fattet interesse for Breiviks barndom, og stilt ham spørsmål om oppveksten i avhørene. Politiadvokat Christian Hatlo sier til VG og Dagbladet at spørsmål om barndommen vil bli undersøkt, og har en viss betydning for politiet.

Ifølge VG hevder Breiviks far at han på 1980-tallet fikk en rapport fra en psykolog som mente sønnen ble utsatt for omsorgssvikt, og som mente at Breivik derfor burde tas ut av hjemmet. Breivik bodde i hele oppveksten hos sin mor som hadde omsorgsretten for både ham og hans storesøster alene.

Faren forteller at han kjempet en kamp om omsorgsretten i rettssystemet etter at han hadde sett rapporten, men det var moren som beholdt det fulle omsorgsansvaret for sønnen. Breiviks mor og far bodde aldri sammen og ble ifølge Dagbladet registrert skilt da Breivik var fire år gammel.

Fylkesmannen

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener barnevernet og sosialtjenesten som var involvert i Breiviks barndom, bør granskes. Men Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som har ansvaret for tilsynet med både barnevernet og sosialtjenesten, vil ikke sette i gang en gransking på eget initiativ.

— Her får rettsapparatet gå sin gang, og så får vi se hva som eventuelt dukker opp etterpå, sier fylkesmann Hans J. Røsjorde til VG.

Publisert
BT anbefaler

Skal fly med SAS i dag. Vet ennå ikke om de får reist.

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Han ville skrive om strøm. Så sa hans tre år gamle datter noe som skremte ham.

  2. Trafikkulykke i Kvinnherad – skal være store materielle skader

  3. I ett europeisk land er det dyrere å feriere enn i Norge

  4. Planer om å gå i den norske fjellheimen i sommer? Her er de ni mest populære turene.

  5. – Mamma var så trist når vi dro, at hun ikke engang vasket vekk fingeravtrykk etter ungene på vinduene

  6. Politiet stoppet berusede båttyver