- Ap utnytter terrorangrepet

Skipsreder Dan Odfjell ut mot Arbeiderpartiet og AUF-leder Eskil Pedersen etter 22. juli.

VELREGISSERT: Dan Odfjell mener Arbeiderpartiet har utnyttet 22. juli i et «velregissert politisk spill».
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

«AUF-lederen flyktet. Det hadde sikkert mange gjort, men de fleste ville i ettertid holdt en lavere profil.»

Dette er starten på en kronikk Dan Odfjell, skipsreder og samfunnsdebattant, skriver i dagens Bergens Tidende.

KLIKK HER FOR Å LESE DAN ODFJELLS KRONIKK.

I den tar han et oppgjør med både AUF-leder Eskil Pedersen, Arbeiderpartiet og media.

Les også

«Jeg ble liggende i et basseng av blod. Blod er kanskje varmt i begynnelsen. Men det blir iskaldt.»

Les også

«Jeg tenkte: Sånn er det å dø. Nå dør jeg.»

Odfjell ønsker ikke å gi utdypende kommentarer til bt.no.

— Jeg avventer reaksjonene, sier Dan Odfjell.

- Utnyttet 22. juli

Et hovedpoeng i i kronikken er at Arbeiderpartiet har utnyttet 22. juli i et «velregissert politisk spill for bl.a. bevisst å viske ut skillet mellom seg selv (som partipolitisk institusjon) og nasjonen Norge.»

I stedet for at det er et angrep på Norge som nasjon, skriver Odfjell, kan angrepet like gjerne defineres som et angrep på Arbeiderpartiet, på grunn av «maktarroganse etc.».

«Landet syder nå av misbilligelse over hva jeg kaller denne voldsomme 22. juli-regien til Arbeiderpartiet.»

Dan Odfjell var tidligere styreleder i Odfjell, men er nå pensjonert. Mangemillionæren er fortsatt styremedlem og eier i Odfjell SE. Han er også kjent for sin støtte til spiondømte Arne Treholt - og for sin vingård i Chile.

Dette er tre av Odfjells hovedpoenger:

  • Om Eskil Pedersen: «Med medlemmer ned til 14-årsalderen kunne Pedersen brukt sitt lederskap. Han kunne selv ha blitt igjen. Han kunne beordret båten stoppet for å kunne ta imot svømmende.» Odfjell mener tradisjonen i kystmiljøene har vært forankret rundt en borgerplikt for å hjelpe dem som er i fare, foran eget liv og helse.
  • Om Arbeiderpartiet etter 22. juli: Partiet ønsker å å «svekke en økende misnøye i landet». De bruker Eskil Pedersen som representant for «alt det Breivik ikke oppnådde», inkludert å vise Pedersen som en ny generasjon helt.
  • Om media: «Media viser dessuten en tilbakeholdenhet som aldeles ikke tjener landet, ei heller demokratiet.» Han mener medienes Vær varsom-plakat misbrukes ved å ikke publisere avvikende synspunkter. «Når trollet kommer ut i solen, sprekker det», skriver Odfjell, og mener det vil forebygge ekstremisme.

- Folkelig initiativ

I Arbeiderpartiet bruker Jette F. Christensen ordet «grotesk» om hva Odfjell skriver.

— Tonen og innholdet han retter mot Eskil, er ingenting annet enn det. Odfjell forsøker å flytte skyld fra en massemorder til en som blir skutt på, sier Christensen.

Hun er stortingsrepresentant for Hordaland og sitter i Stortingets kontrollkomité. Fra ettermiddagen 22. juli koordinerte hun hjelpen for AUF-erne fra Hordaland.

— Ingen på Utøya kunne gjort noe annerledes. Og ingen er i posisjon til å kunne si noe annet. Det forundrer meg at Odfjell mener at han er i en slik posisjon, sier Christensen.

Hun hevder Arbeiderpartiet aldri har ønsket å ta noen regi på 22. juli.

Les også

Hun ble skutt bakfra av Breivik

Les også

Håkon (17) klarte ikke å svømme videre

— Det er ingenting som heter regi. Vi arrangerte ikke rosetogene. Det var et folkelig initiativ som oppsto, sier stortingsrepresentanten.

Sandbergs sagt og usagt

På Stortinget har Per Sandberg (Frp) tidligere kritisert Arbeiderpartiet på samme måte som Odfjell.

Justiskomiteens leder anklaget Ap for å bruke terrorangrepet i sin strategi.

— Hvis det er noen som prøver å spille offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet. Og det bør de også gjøre, for de var et av de store ofrene. Det har tydeligvis Arbeiderpartiet lagt en strategi på, ved å videreføre denne debatten gjennom å angripe Fremskrittspartiet, sa Sandberg i november.

Ordene, sagt fra Stortingets talerstol, ble siden beklaget av Sandberg.

— Da vi diskuterte dette i stortingssalen, sa jeg fra talerstolen at ungdommene som ble skutt på reagerte som ungdom som blir skutt på gjør. Det ble stående uimotsagt av landets folkevalgte, sier Christensen.

Hun mener det er urimelig av Odfjell å si at Ap bruker terrorangrepet for å skaffe sympati rundt sine saker.

— VI har deltatt i debatten om ekstremisme, det har vigjort før og etter. Vi kommer til å fortsette å snakke om likestilling og rasisme. Vi diskuterer mer enn gjerne politikk, sier Christensen.

AUF-leder Eskil Pedersen ønsker ikke å kommentere kronikken.

- Historieløst

— Jeg har litt forståelse for at noen som har vært mot Ap i hele sitt liv, kan se for seg at det er en nøye samordnet kampanje. Men da er motspørsmålet til Odfjell: Hva om det hadde vært omvendt, at Arbeiderpartiet løp rundt som om 22. juli aldri hadde skjedd. At de snakket varmt om å glemme hele angrepet, siden det bare var 77 menneskeliv. Det burde Odfjell spurt seg, sier Frank Aarebrot.

Professoren i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen er selvproklamert Ap-sympatisør, og kaller Odfjell er historieløs.

Hans begrunnelse: Fordi terrorangrepet i Norge etter europeisk standard har vært svært lite politisk utnyttet.

— De aller fleste eksemplene på politisk attentater blir utnyttet grovt av dem som blir rammet. Palme- og Lindh-drapene i Sverige og 22. juli i Norge skiller seg ved det motsatte.

Aarebrot mener forestillingen om at Ap har utnyttet saken er «den reneste historieforfalskning».

— Hadde Ap virkelig ville utnytte saken, hadde de fortalt igjen og igjen at Breivik var medlem i Frp. I stedet blir det knapt nevnt. Hva i himmelens navn skulle Arbeiderpartiet gjort annerledes, sier Aarebrot.

KLIKK HER FOR Å LESE DAN ODFJELLS KRONIKK.

Publisert
  1. 22. juli
LEDER: AUF-leder Eskil Pedersen fulgte terrorrettssaken da den startet 16. april. Her flankert av bistandsadvokat John Christian Elden og AUFs generalsekretær Tonje Brenna.

Les mer om dette temaet

  1. - Fravær av menneskelig gangsyn

  2. Beklaget Sandberg-utspill og angrep Eskil Pedersen

BT anbefaler

Hvem blir i Brann om de rykker ned? Les spillernes svar.

Les spillernes svar:

LES SAKEN