«Ha-på-dingsene» kommer

Fra smartbriller til sensorer i sokkene. Blir 2014 gjennombruddsåret for «wearables»?

Publisert Publisert

Teknologi du bærer på kroppen, såkalt «wearable technology» eller «ha-på-dingser», var en av de store snakkisene på årets CES-messe i Las Vegas.

Flere analysebyråer spår at salget og bruken vil mangedobles de neste årene. Men er markedet og brukerne klare for å ikle seg sensorer fra topp til tå?

Trendforsker og kreativ leder i analysebyrået Opinion, Ole Petter Nyhaug, mener teknologien er i ferd med å modnes fra å være i en tidlig nisjefase til å bli produkter med større markedsappell. Ikke minst internasjonalt. I Norge ligger vi ifølge Nyhaug litt etter.

— Nike Fuelband er eksempelvis en helt sentral del av Nike sin strategi, og er antagelig det mest solgte av slike produkter. Det er fortsatt for de spesielt interesserte, men vi har passert grensen der vi lurer på om dette kommer til å bli stort eller ikke. Nå snakkes det om hvor stort det blir, sier Nyhaug.

Livsstil

Han tror det primært er innen helse, trening og livsstil vi vil se den første veksten og brede adopsjonen komme.

— Dette er relativt enkle konsepter som finnes i dag og som mange vil være interessert i. Snart vil vi se mer medisinske bruksområder, som for diabetikere og hjertesyke. På sikt kommer det også mer emosjonelt rettede kroppsnære dingser som skal hjelpe oss å yte bedre og få mer energi og bedre humør. Her gjenstår det riktignok en del, sier Nyhaug.

Finn riktig solfaktor. «June» heter smykkeuformede sensoren som måler UV-stråling og anbefaler riktig solfaktor via en app på smarttelefonen. Foto: Geir Amundsen

Eirik Solheim er redaktør i NRK beta, allmennkringkasterens såkalte sandkasse for teknologi og nye medier. Han synes kroppsnær teknologi er spennende, og opplever smartklokkene som en naturlig forlengelse av mobilen, det naturlige navet og brukergrensesnittet for den kroppsnære teknologien. — Det er en rekke aktører som satser hardt, og man trenger ikke lenger kjenne alle investorene i Silicon Vally for å være med. Men markedet er ikke like modent på alle områder, innvender Solheim, og nevner utfordringer som batterikapasitet og mangel på gode tjenester.

Signaleffekt

Forfengelighet og signaleffekt skal heller ikke undervurderes.

— Mens vi er vant til å bruke pulsklokker og annet utstyr når vi trener, virker det mer forstyrrende å gå rundt med et par Google Glass i ansiktet. Det kan gjøre at andre mennesker forholder seg til deg på en annen måte. Jeg tror heller ikke forfengeligheten skal undervurderes når det kommer til teknologi man bærer i ansiktet, uansett hvor teknisk god den måtte være, sier Solheim, og viser til at selv ikke Brad Pitt så veldig kjekk ut da han ble avbildet med Bluetooth-øreplugger på forsiden av teknomagasinet Wired for noen år siden.

Solheim snakker om det han kaller «Tesla-effekten».

- Ikke et vondt ord om elbilen Think, men når den så ut som en Pioner-jolle snudd på hodet, var det først med Tesla at elbiler ble et «vil ha det»-produkt.

Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf og førstelektor ved Markedshøyskolen, tror derimot formfaktor og design vil være underordnet om teknologien har en åpenbar nytteverdi for brukerne.

Den vil «bli pen med bruk», sier Tangen, som tror utfordringene knyttet til endring av kulturelle grunnregler for moral og omgangsform denne teknologien medfører, er større.

Nye personvernutfordringer

Seniorrådgiver i Datatilsynet, Catharina Nes, forteller at kroppsnær teknologi er et fokusområde for Datatilsynet i 2014. I tillegg jobber et internasjonalt rådgivende organ i personvernspørsmål, den såkalte Berlin-gruppen hvor Datatilsynet er deltaker, med en uttalelse om «wearables».

- Vi ønsker å se nærmere på om dagens lovverk fanger opp bruken av kroppsnær teknologi. Dette er en teknologi som gir helt nye muligheter for storstilt innsamling av personopplysninger, sier Nes.

Treningsarmbånd samler inn data om din helse. Foto: Scanpix

Personlige data er verdifull informasjon som mange ønsker tilgang til. Hva hvis for eksempel produsenten av en helse-app som måler blodtrykk og samler inn andre vitale helsedata, velger å videreselge brukerdataene til forsikringsselskaper, spør Nes? Og understreker at det skal fremkomme av brukervilkårene hva personopplysningene skal brukes til.Hun peker på at personvernutfordringene knyttet til bruk av kroppsnær teknologi vil variere avhengig av hvilken type funksjonalitet teknologien er utstyrt med. Ulike typer helse— og treningssensorer for eksempel, samler kun inn data fra brukeren av utstyret. I slike sammenhenger er det bare personvernet til selve brukeren som blir berørt.

Kameraer til besvær

For kroppsnær teknologi med kamerafunksjonalitet er det annerledes. Denne typen kroppsnær teknologi er ifølge Nes spesielt personverninngripende da den også berører personvernet til menneskene rundt brukeren av utstyret.

— Når man bruker Google Glass til å ta bilder og filme vil man også samle inn informasjon om menneskene rundt seg. Bildene blir lastet opp i nettskyen og det kan tenkes at de blir tilgjengelige for Google til bruk for andre nye formål, sier Nes.

Det kan utledes mye informasjon fra analyse av bilder og video, blant annet hvor man har vært, hva man har gjort og når man var der.

- Ansiktsgjenkjenning kan brukes for å gjenkjenne og identifisere personer på bilder, og selv om Google har ikke åpnet for bruk av ansiktsgjenkjenning i brillene sine, kan man ikke utelukke at andre aktører vil tillate dette i tilsvarende produkter.

Visste du at...

Analysebyrået Deloitte anslår at det vil bli solgt 10 millioner «ha-på-dingser» på verdensbasis i 2014, og tror det årlige antallet vil passere 100 millioner i 2020

Publisert
BT anbefaler

Denne familiens feriehus er blitt en attraksjon i Øygarden

De begynte med et pill råttent hus. Da familien Knarvik skulle lage ny feriebolig, laget de vegg av bestefars tak.

Sakene flest leser nå

  1. En privatperson fikk stanset vogntoget som skadet flere E16-tunneler. Politiet skal «ta en alvorsprat med sjåføren».

  2. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

  3. – Mann falt fem-seks meter ned, var bevisstløs

  4. Apoteka førebur seg på ekstremsal av munnbind: – Vi følgjer situasjonen nøye

  5. Her er Branns krav til ny trener

  6. Stor eksplosjon i Beirut