- Foreldrene mine drikker for mye

— Jeg synes foreldrene min drikker litt for mye alkohol. Jeg har sagt til dem at de skal slutte å drikke, men de blir bare sure, skriver «meg» (12).

ALKOHOL. I ferier er det vanlig at voksne drikker oftere og mer enn de pleier. Det kan bli ekstra ubehagelig for barna, skriver Vera Micaelsen.
 • Spaltist I Aftenposten Junior
 • Forfatter
 • Vera Micaelsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior – Norges eneste avis for barn og unge. Hver uke svarer forfatter Vera Micaelsen på spørsmål om følelser.

Hei Vera!

Jeg synes foreldrene min drikker litt for mye alkohol. Jeg har sagt til dem at de skal slutte å drikke, men de blir bare sure. Hva skal jeg gjøre?

Hilsen meg (12)

Hei!

Du er ikke alene om å ha det sånn. Mange barn opplever at foreldrene drikker for mye. Selv om de ikke er alkoholikere, kan det likevel oppleves skremmende når foreldre blir fulle. I ferier er det vanlig at voksne drikker oftere og mer enn de pleier. Det kan bli ekstra ubehagelig for barna.

Vera Micaelsen, forfatter

Snakk med en annen voksen

Det er leit at foreldrene dine blir sure når du sier ifra. Alle foreldre bør lytte til barna sine. Jeg vet ikke om foreldrene dine drikker så mye at de har et alkoholproblem – eller om de drikker normalt. Men det er ubehagelig for deg. Derfor synes jeg du skal ringe til Alarmtelefonen for barn og unge, og snakke med dem. Det er gratis, og de kan hjelpe deg. Telefonnummeret står på siden her.

Voksnes rett, barns problem

Mange voksne blir irritert på barna sine når barna sier ifra om ting de ikke liker. Vi voksne synes ikke barna skal bestemme hva vi får lov til å gjøre.

Men som Pippi sier: Når man er veldig sterk, må man også være veldig snill. Vi voksne burde tenke litt mer på at når det er vi som bestemmer, må vi ta ekstra hensyn til de som ikke får lov til å bestemme. Vi må ta ansvar for å gjøre det som er riktig. Og når barna sier ifra, må vi voksne lytte til dem og finne en løsning som er bedre for barna også.

Jeg håper du får hjelp til å finne en løsning. Det er fint å snakke med andre voksne. Det er ikke å sladre! Det er viktig at du gjør det, for da får både du og foreldrene dine det bedre.

Vennlig hilsen Vera

Les flere av Veras svar her:

Publisert
 1. Helse
 2. Barn og unge

Les mer om dette temaet

 1. – Jeg krangler ofte med broren min

 2. - Guttene sier så mye ekkelt

 3. - Ingen vil være venn med meg

 4. - Jeg er bekymret for regnskogen

 5. - Jeg er redd for sprøyter

 6. - Jeg klarer ikke å si nei

 7. – Jeg vil spille mer fotball

 8. - Pappa har fått ny kjæreste

 9. Hvorfor må jeg være 13 år før jeg kan få sommerjobb?

 10. - Jeg vil ikke at mamma legger ut bilder av meg på nettet

 11. - Jeg krangler ofte med broren min

 12. - Hvem har jeg lov til å dra på ferie med når foreldrene mine er skilt?

BT anbefaler

Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

Lars Sandven og hans gravide samboer fikk en dårlig avslutning på Mallorca-ferien.

LES SAKEN