– At vindmøller er stygge er ikke et godt argument

Bergenseren Arild Hermstad ønsker å bli MDGs første partileder. Nå tar han et oppgjør med vindkraftmotstanderne.

LEDER: – Jeg har fremsnakket vindkraft i 30 år. Det skaper en helt umulig situasjon hvis jeg skal snakke mot det nå som det er lønnsomt, sier Arild Hermstad.
  • Kjetil Gillesvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vindkraft på land er det som er lønnsomt. Da er ikke det noe en må vente med, sier Arild Hermstad.

Han utgjør den ene halvparten i MDGs toledermodell. På landsmøtet i april skal imidlertid partiet for første gang kun velge én partileder. Kampen står mellom Arild Hermstad og talsperson nummer to, Une Bastholm.

For Hermstad er det uaktuelt å snu kappen etter vinden etter vindkraftmotstanderne.

– Jeg har fremsnakket vindkraft i 30 år. Det skaper en helt umulig situasjon hvis jeg skal snakke mot det nå som det er lønnsomt, sier Hermstad.

STRIDENS KJERNE: Midtfjellet Vindpark i Fitjar er med sine 44 vindmøller en av de aller største av sitt slag i Norge.

Vindmøller før oljeplattformer

Denne uken gikk Fremskrittspartiet ut av regjering. Allerede på den første pressekonferansen varslet partileder Siv Jensen full kamp mot vindkraft på land og undersjøisk kraftkabel mellom Hardanger og Skottland.

MDGs Arild Hermstad mener hensynet til det visuelle dominerer debatten altfor mye.

– At vindmøller er stygge ikke et godt argument. Til det er klimatrusselen for alvorlig, sier Hermstad.

– Hvis alternativet er oljeplattformer en ikke ser, så synes jeg ikke dette er en god argumentasjon, sier Hermstad.

TALSPERSONER: Une Bastholm og Arild Hermstad ønsker begge å bli ny leder i MDG. Begge har åpnet opp for å bli nestleder om de skulle tape.

Vil ha kraftkabel til Skottland

Hermstad presiserer at han ikke ønsker at det skal være fritt frem for å bygge ut vindkraft i Norge. I de tilfellene en sier nei, er det imidlertid hensynet til det biologiske mangfoldet som må være viktigst.

– Det er ikke alle prosjekter som er like kontroversielle. I noen tilfeller kan en også nedskalere dem.

– Er ikke det visuelle en viktig del av folks naturopplevelse?

– Jeg er enig når en snakker om urørt natur og viktige friluftsområder, men vi må ikke komme dit at alt som er på land er urørt natur.

– Kan en ikke heller satse på havvind fremfor vindmøller på land?

– Havvind gir enorme muligheter for Norge. Men det kan ikke være slik at når en har funnet en lønnsom teknologi, så må en gå over til noe annet.

HAVVIND: Equinors Hywind Buchans vindmølleanlegg utenfor Skottland. – Havvind kan bli et nytt eventyr for norsk industri, sier Arild Hermstad (MDG). Han viser samtidig til at vindkraft på land er det mest lønnsomme.

Denne uken varslet også Frp-leder Siv Jensen kamp mot en planlagt kraftkabel til Skottland. Hun viste til at den vil gi norske strømkunder høyere pris. Ap har også sagt at de er mot.

– Vi må ikke skrinlegge dette prosjektet. Her kan vi kutte to millioner tonn CO₂. Vi bør bidra til lavthengende klimakutt i våre naboland. I valget mellom gassrør og kraftkabler så er det helt opplagt for meg hva en bør gjøre, sier Hermstad.

Han omtaler prisøkning det advares mot som marginal.

– Jeg tenker at dette er lønnsomt for Norge som samfunn.

VALGKAMP: I 2017 forsøkte Arild Hermstad å komme inn på Stortinget fra Hordaland. Det lyktes ikke. MDG fikk kun 3,5 prosent oppslutning i fylket.

Oslo eller Hordaland?

Arild Hermstad er oppvokst i Åsane og var MDGs førstekandidat i Hordaland ved stortingsvalget i 2017. Det var det ikke alle som satte pris på. Hermstad flyttet nemlig fra byen i 2001.

– Valget gikk rimelig dårlig. Jeg tror vi må lære at vi ikke kan ha folk som kommer innom et sted som toppkandidater, uttalte MDGs tidligere bystyrerepresentant Sondre Båtstrand i mai 2018.

Hermstad, som i dag vikarierer som miljø- og samferdselsbyråd for Lan Marie Berg i Oslo, er tydelig på at han vil inn på Stortinget i 2021. Han vil imidlertid ikke svare på hvilket fylke han ønsker å representere.

– Det avhenger litt av hvordan denne prosessen går. Jeg tenker at det vil være en forventning at partilederen stiller i et fylke med gode muligheter. Vi regner Oslo som en sikker plass.

– Er det ikke mest naturlig at et Oslo-byråd uansett stiller for Oslo?

– Jeg føler at tilknytningen til Bergen er ganske sterk. Oslo-laget klager også på at jeg har sagt at Bergen er den beste byen. sier Hermstad.

På spørsmål om hva som er den største politiske forskjellen mellom ham og motkandidat Une Bastholm, svarer Hermstad:

– Det er et godt spørsmål. Vi er ikke så ofte uenig. Jeg har gjerne et sterkere engasjement når det kommer til samferdsel og det å skape nye grønne arbeidsplasser i "oljebeltet" langs kysten.

SVs gruppeleder i Vestlande fylke reagerer på Hermstads argumentasjon. Hun peker på at en av de viktigste grunnen til at vindmøller på land er lønnsomt er at det ikke er satt en pris på ødeleggelse av natur.

– De fleste planene på Vestlandet er i urørt natur. En kan ikke si at det visuelle ikke er viktig. Det skaper enorme irreversible inngrep. Du får motorveier i fjeller. Å bare lovprise denne næringen fordi de er lønnsomt, holder ikke, sier Hammer.

Publisert
  1. Arild Hermstad
  2. Vindkraft
  3. MDG

Les mer om dette temaet

  1. – Derfor er vindkraft nødvendig

  2. – De sier at vi i distriktene ikke vet vårt eget beste

  3. Vil ha krav om makshøyde

  4. Har gått fra olje til vindkraft

BT anbefaler

Plutselig ble Bergen hvit. Sjekk bildene!

Det er sendt ut farevarsel for snøfall og forventet store mengder nedbør natt til tirsdag.

LES SAKEN