Presset på Økokrim øker etter Transocean-saken

Justispolitikere på Stortinget krever en full redegjørelse etter Transocean-saken. Økokrim som vi kjenner det i dag, kan snart vært historie, ifølge professor Petter Gottschalk.

KRITISK: - Jeg og Høyre forstår veldig godt at spørsmålet om tillit til Økokrims sjef nå stilles, sier justiskomiteens nestleder Anders Werp (H). Foto: SCANPIX

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

I Høyre er det fortsatt for tidlig å svare på spørsmålet om Økokrim-sjefen kan fortsette etter det som er karakterisert som en gedigen rettsskandale.

— Jeg og Høyre forstår veldig godt at spørsmålet om tillit til Økokrims sjef nå stilles, ut fra den belastningen de har blitt påført gjennom alle disse årene, sier Anders Werp (H), nestleder i justiskomiteen, til VG.

Med støtte fra Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet krever han nå at Økokrim tar en fullstendig gjennomgang av alle sider ved Transocean-saken.

— De må snu alle steiner, og det må skje i full åpenhet slik at vi kan ha full tillit til norsk påtalemyndighet. I tillegg regner jeg med at Riksadvokaten også kommer ut med en offentlig vurdering av hele Transocean-saken, sier Werp.

Justispolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, sier på sin side at «det er helt uakseptabelt om det sprer seg et inntrykk av at Økokrim glipper».

Trakk saken etter elleve år

Økokrim valgte onsdag å trekke sin anke i Transocean-saken, kort tid etter at hovedaktor, førstestatsadvokat Morten Eriksen, ble fjernet fra den fordi det kom habilitetsinnsigelser mot ham. Saken er blitt etterforsket gjennom elleve år, tre personer og tre selskaper var tiltalt. Samme dag beklaget Økokrim-sjef Trond Eirik Schea «den uleiligheten de anklagede er påført».

Justisminister Anders Anundsen (Frp) poengterer overfor NRK at norsk påtalemyndighet er uavhengig av de politiske myndighetene, og han vil ikke kommentere Transocean-saken spesielt. Men han varsler at Økokrims ressursbruk og organisering kommer til å bli vurdert, og at hele strukturen til særorganene kan bli endret som ledd i nærpolitireformen, som så langt har resultert i sammenslåing og omorganisering av politidistriktene.

— Vi må se om vi bruker ressursene slik at vi får mest mulig igjen for dem, sier Anundsen.

Les også:

Les også

Økokrim-sjefen beklager 11 års «uleilighet»

Økokrim skal gjennomgå

— Jeg ber om forståelse for at vi ikke kan si annet nå, enn at vi vil ha en grundig gjennomgang av alle sider av straffesaken. Vi ser at vi må lære av den. Nærmere opplegg for dette må vi få komme tilbake til. De som har vært anklaget i straffesaken, er fullstendig frifunnet, sier Schea til NTB.

Saken har ført til krav om at saken må få konsekvenser for både Økokrim og enkeltpersoner. BI-professor Petter Gottschalk mener saken burde vært trukket etter at tingretten avsa sin frifinnende dom, og ser ikke bort fra at det kan komme en omorganisering i Økokrim. Men han tror det like gjerne er Yara-saken som Transocean-saken som tvinger fram endringer hvis det også her ender med frikjennelse når ankesaken er ferdig behandlet i lagmannsretten.

Det kan bidra til at økoteamene i politidistriktene bygges opp på bekostning av Økokrim, og at resten av Økokrim legges til Kripos, frykter han.

Les også:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Økokrim undrende tilTransocean-frifinnelse

BT anbefaler

Gutt (13) påkjørt av Bybanen

En 13 år gammel gutt ble påkjørt av Bybanen ved Paradis.

LES SAKEN