— Kanskje ikke så rart, siden mange reiser med utstyr verdt opp mot 20.000 kroner. Men med enkle grep kan du lure tyven og få en trygg og vellykket skiferie, sier skadesjef Monica Rimestad i Tryg Forsikring.

Hun forteller at snittprisen på det som blir stjålet, ligger opp mot 10.000 kroner.

— Det som er stas å eie, er også attraktivt å stjele, påpeker reiseskadesjefen i Tryg.

Flere millioner kroner

Tall fra forsikringsbransjen viser at det er snakk om skiutstyr for flere millioner kroner årlig. Enkelte skianlegg melder om tyverier for opp mot 100.000 kroner i løpet av en helg.

Skiutstyr er ofte kostbart og lett omsettelig. Forsikringsbransjen antar at mye av det som stjeles, selges videre forholdsvis raskt, i Norge og i utlandet. Oversikter fra Europeiske har de siste årene vist at stadig flere nordmenn blir frastjålet skiutstyret også i utlandet.

Lur tyven!

Monica Rimestad anbefaler et triks som kan gjøre det vanskeligere for tyven: Splitt skipar og setter dem et stykke fra hverandre for å unngå tyveri. Det er også mulig å få kjøpt en lett og snedig lås til skiene.

Også på toget til og fra fjellet forsvinner det mange par ski. Der vil en skilås komme godt med, mener hun.

Og når dagens skiaktiviteter er over anbefaler Rimestad at skiutstyret plasseres innelåst, men ikke i skiboksen.

— Det skjer en rekke tyveri fra skibokser på biltak. Under parkering er det viktig at boksene er låst, men la ikke la kostbart skiutstyr ligge i takboksene over natten.

Hun anbefaler også å passe godt på andre verdigjenstander. Det stjeles nemlig også stadig flere bager og mobiler som folk har med seg på fjellet.