— Anundsen må legge alle kort på bordet. Han må stille opp offentlig og svare på alle spørsmål i denne saken, sier SVs Bård Vegar Solhjell til NTB.

Onsdag skrev Dagsavisen at Anundsen skal ha forsøkt å inngå en avtale med KrF og Venstre i forbindelse med behandlingen av asylbarnsaken i kontrollkomiteen. Hensikten skal ha vært å slippe ikke bare et mistillitsforslag, men også sterk kritikk, et såkalt daddelforslag, ifølge kilder avisen har snakket med. Til gjengjeld skulle KrF og V få gjennomslag for at utsendte asylbarn skulle få sakene sine gjennomgått på nytt.

— Jeg legger til grunn at det finnes en forklaring, men det er ekstremt alvorlige anklager, sier Solhjell, som har vært saksordfører for kontrollsaken.

Han håper Anundsen selv vil ta initiativ til å avklare saken, gjerne i mediene. Hvis ikke vil han be kontrollkomiteen innkalle til ekstra høring.

Dersom det viser seg at påstandene stemmer, kan Anundsen ikke bli sittende, konstaterer Solhjell.

Redegjørelse

Senterpartiets representant i kontrollkomiteen, Per Olaf Lundteigen, sendte onsdag et brev til Anundsen der han ber om en skriftlig redegjørelse for fakta i saken. Han vise til at Anundsen selv har vært leder for kontrollkomiteen.

— Ingen statsråd kjenner bedre enn Anundsen arbeidsmetodene og ansvaret som påhviler kontroll- og konstitusjonskomiteen. Når det dukker opp påstander om en kobling mellom styrken i kritikken fra Venstre og KrF og behandlingen av sakens realiteter, er det klart at dette er meget alvorlig, sier Lundteigen.

Dersom svarene ikke er tilfredsstillende vil også Senterpartiet ta initiativ til en ny kontrollhøring med Anundsen.

Ikke politisk valuta

Arbeiderpartiets Jette Christensen beskriver Dagsavisens oppslag som «svært foruroligende».

— Stortingets kontrollfunksjon er ingen politisk valuta, sier hun.

Det har ikke lyktes NTB å få noen kommentar til Dagsavisens oppslag fra partiledelsen i Venstre eller KrF. Men kilder i partiene sier at avisens framstilling i det store og hele er riktig.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har selv ikke ønsket å si noe om saken.

— Jeg har selvsagt ingen kommentar til slike påstander, framholder statsråden.

«En deal»

Ifølge avisoppslaget forsøkte justisminister Anders Anundsen (Frp) å forhandle seg bort fra sterk kritikk eller mistillit.

— Han la fram en deal om asylbarna. Anundsen sa at hvis han gjorde dette, ville han at det ikke skulle komme mistillit eller noe daddel-forslag, sier en kilde til Dagsavisen.

De to sentrumspartiene skulle begrense kritikken til merknader i den pågående kontrollsaken mot Anundsen, mot at asylbarn som ble sendt ut av landet andre halvår i fjor fikk sine saker gjennomgått på nytt.

Vil ikke kommentere

Tirsdag ble det endelig klart at justisministeren unngår et mistillitsvotum i Stortinget. Men kritikken er hard fra en samlet opposisjon for Anundsens håndtering av asylbarnsaken.

Kravet fra Venstre og KrF om å foreta en ny vurdering av sakene til asylbarna som ble sendt ut i fjor høst, er ennå ikke besvart av regjeringen. Kilder i de to samarbeidspartiene forventer en avklaring før påske, altså før helgen.

En kompliserende faktor er et representantforslag fra SV som nettopp tar til orde for en ny behandling av disse sakene. Forslaget er til behandling i kommunalkomiteen på Stortinget, og en avgivelse er ventet i løpet av torsdag.