Kommuner mener unge flyktninger er for dyre

Regjeringen har bedt kommunene bosette 4.600 enslige flyktningbarn neste år. Men flere kommuner vil si nei til å ta imot.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Jeg er Høyre-ordfører, men akkurat denne saken ønsker vi i Askim å markere overfor regjeringen, sier Askim-ordfører Thor Hals til VG.

I likhet med flere kolleger begrunner han avslaget med at unge flyktninger vil føre til et økonomisk tap for kommunen. Hals mener innføringen av et engangstilskudd på 100.000 kroner for hvert barn ikke er tilstrekkelig.

— Vi mener kommunene må kompenseres dersom man skal få til en dugnad, sier han.

Les også:

Les også

Måling: Hver tredje republikaner vil bombe eventyrby

Skiptvet-ordfører Svein Olav Agnalt (Ap) sier at de har regnet seg fram til at bosetting av ti barn under 15 år vil gi utgifter på 7,5 millioner i året etter fire-fem år.

— Kommunene er presentert et regnestykke som i utgangspunktet skal gå i null, men i forhold til enslige mindreårige er det noe som er helt riv, ruskende galt. Det vil gå utover normale kommunale tjenester, noe jeg er redd fører til at folk mister aksepten for bosetting, sier Skiptvet-ordføreren.

Les også:

Les også

Grensekontrollen forlenges

Kommunesektorens interesse— og arbeidsgiverorganisasjon (KS) bekrefter at mange kommuner nøler med å ta imot flyktningbarn.

— Vi ser at det er mange kommuner som ikke tør å ta på seg ansvaret for yngste, som vil trenge omfattende barnevernstiltak. Med den nye refusjonsordningen vil mange kommuner sitte igjen med utgifter på 150- 250.000 kroner per person, sier spesialrådgiver Nina Gran.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Må rapportere om alle branntilløp på asylmottak

  2. Politiet løslot asylbrannsiktet