At Bergen kommune får et kutt på nær 18 millioner kroner til barnehagedrift, samtidig som antallet som søker plass i barnehagene øker, møtte ingen stor forståelse fra regjeringen.

— Vi gir rammetilskudd til kommunene, så er det opp til kommunene å prioritere. Men retten til barnehageplass for alle barn ligger fast, sa statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H).

Tidligere var det slik at penger til barnehageutbygging ble øremerket på overføringen fra staten. Etter 2012 blir de ikke det, de går inn i rammetilskuddene, som i praksis betyr at kommunen selv kan avgjøre hvordan de bruker pengene.

Bergensbyråd kritisk

Isaksen ble konfrontert med at partikollega i Bergen, byråd Harald V. Hove, har uttalt «det var ikke dette vi mente med nye ideer og bedre løsninger».

— Hva er det byråd Hove ikke har forstått? ville SV-leder Audun Lysbakken vite.

Kunnskapsministeren ville ikke kommentere dette, men sa at han hadde full tillit til at Hove og de andre politikerne i Bergen prioriterte riktig, og sørger for at alle som har rett til barnehageplass får det.

Isaksen har tidligere innrømmet at regjeringen bommet da de skulle beregne hvor mange færre barn som vil trenge barnehageplass de neste årene, og heller velge kontantstøtte.

Nå viser det seg at nedgangen er blitt til en økning, og at det ikke følger penger med fra regjeringen.

— Vi skal nå se på en mer treffsikker måte å beregne dette på. Vi må se flere år i sammenheng, sa han.

- Blir stramt

Også kommunalminister Jan Tore Sanner (H) fikk spørsmål om Bergens økonomi, etter at kommuneproporsjonen ble lagt frem forrige uke. Det var Aps nestleder Helga Pedersen som mente at nå kommer velferdskuttene, fordi overføringene til kommunene ikke holder tritt med kostnadsveksten.

— Det er snakk om mellom 1,2 og to milliarder kroner i skattesvikt. For Bergen betyr dette 100 millioner mindre.

Sanner innrømmet at det blir stramt for kommunene fremover, men at det vil lokalpolitikere alltid oppleve. Han la også merke til at Ap et halvt år etter de er ute av regjering tar alle utspill fra kommunesektoren som sannheter.