-Jeg bør ikke få fredsprisen akkurat nå, for det er litt for tidlig. Men når jeg ser at jeg har bygd hundrevis av skoler, og tusenvis av barn er på skolen og får utdanning av god kvalitet, når jeg har nådd

Kjærlighet og støtte

mitt mål, da fortjener jeg det, sier Malala til NTB.

Hun deltok søndag morgen på et dialogmøte på Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, hvor hun holdt en tale om barns rett til utdannelse.

Det er hennes kamp for retten til utdannelse som er bakgrunnen til at hun igjen blir foreslått til Nobels fredspris. Malala sier at hun er takknemlig for å bli nominert igjen.

— Jeg er glad mennesker fortsatt mener at jeg bør få prisen. De gjør det av kjærlighet og støtte til saken, sier hun, men legger til at hun allerede har oppnådd mye.

— Noen ganger tenker jeg at ja, jeg fortjener den kanskje litt allerede, men jeg har bare akkurat begynt.

Rekordmange nominerte

Malala ble verdenskjent etter at hun 14 år gammel ble skutt i hodet av Taliban fordi hun blogget om barns og kvinners rettigheter. Hun har ikke latt seg skremme til taushet og var en av favorittene til Nobels fredspris i fjor. Til manges skuffelse vant ikke hun prisen, mens andre mente en nobelpris kunne ha blitt vel voldsomt for en så ung person.

Hele 278 personer og organisasjoner er nominert til Nobels fredspris 2014, og det er det største antall nominasjoner noen gang. Flere av de nominertes navn er offentliggjort av forslagsstillerne, og blant dem er den amerikanske varsleren Edward Snowden, pave Frans og Russlands president Vladimir Putin.

Malala er nominert av stortingsrepresentantene Freddy de Ruiter og Magne Rommetveit fra Arbeiderpartiet.

Innholdsrikt norgesbesøk

14. august-komiteen, som blant annet arrangerer markeringen av Pakistans nasjonaldag her i landet, og Oslosenteret for Fred og Menneskerettigheter inviterte 16-åringen til Oslo denne helgen.

Som den reneste fredsprisvinneren bodde hun på Grand Hotel og holdt en appell for flere hundre oppmøtte utenfor Stortinget på Eidsvolls plass.

Hun har også hatt samtaler med kronprins Haakon, stortingspresident Olemic Thommessen, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende, og lørdag kveld holdt hun en tale på et brobyggingsarrangement mellom Norge og Pakistan. Søndag møter hun flere næringslivsledere som ønsker å bidra til Malala-fondet.

Den pakistanske skolejenten bor nå i Birmingham i England sammen med familien, og det var etter hennes ønske at besøket ble lagt til helgen, for at hun ikke skulle gå glipp av en skoledag.

Flytter ikke hjem

På grunn av den konstante trusselen fra Taliban og sikkerhetsnivået i Pakistan, flytter ikke Malala Yousafzai og familien hjem fra England, opplyser 16-åringens far.

— Vi vurderte å flytte hjem, men myndighetene ville ikke tillate det, sier Malalas far Ziauddin Yousafzai til NTB søndag. Han sier at sikkerheten i Pakistan er verre enn noen gang.

— Vi ser hva Taliban gjør i Pakistan, de dreper, kaprer fly og angriper flyplassen i Karachi. Det er ikke trygt for oss, sier han.