I et regntungt Oslo besøkte hun både Nobelinstituttet og Oslosenteret for fred, og var i audiens på Slottet.

Dagen startet på Nobelinstituttet, der hennes signatur kom på plass i gjesteboken, 21 år etter at hun fikk fredsprisen.

En drøm

Etter signering og fotografering på Nobelinstituttet gikk turen videre til Oslosenteret for fred og menneskerettigheter. Der ble hun tatt imot av senterets leder, Kjell Magne Bondevik.

De to snakket om et Norges-besøk allerede da de møttes første gang i 1997.

— Hun sa det var en drøm for henne å komme til Norge. Det skulle altså ta over 15 år, forteller Bondevik.

— Jeg er svært glad for at drømmen har gått i oppfyllelse, sa Suu Kyi under innledningen av det snaue times dialogmøte om hjemlandet.

— Hun ønsker ikke bare å holde en tale, hun vil diskutere med noen, sa Bondevik.

— Å holde taler er veldig slitsomt, tilføyde fredsprisvinneren få timer før hun skulle holde nobelforedraget mange har ventet på å høre i over 20 år.

Audiens

Blant de inviterte gjestene var flere eksilmyanmarere og representanter for hjelpeorganisasjoner som er engasjert i Myanmar. Suu Kyi fikk blant annet spørsmål om hva myanmarere som lever i eksil, kan gjøre for sitt hjemland.

— Alle må vi gjøre hva vi kan, uansett hvor vi er.

— Vi ønsker å skape et samfunn i Burma som åpner for at alle som ønsker det, kan vende tilbake til hjemlandet. Vi ønsker at landet vårt skal være et hjem for alle som har røtter i Burma, svarte Suu Kyi.

På en travel lørdag formiddag var Aung San Suu Kyi også i audiens på Slottet., der hun ble tatt imot av kongeparet og kronprins Haakon.

Fredsprisvinneren møtte også kongeparet fredag kveld under en middag på Akershus slott. Kongeparet og kronprinsen kommer også til å være til stede i Oslo rådhus når hun holder sitt nobelforedrag lørdag ettermiddag.

Suu Kyi ankom Norge fredag ettermiddag, etter et besøk i Sveits. Reisen er den første Europa-turen til Suu Kyi siden hun for første gang ble satt i husarrest av militærjuntaen i 1989. (©NTB)