Brende må svare om Dalai Lama

Utenriksminister Børge Brende (H) må i Stortingets spørretime onsdag svare på flere kritiske spørsmål om regjeringens holdning til Dalai Lamas kommende Oslo-besøk.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det er imidlertid uklart om Brende kommer til å benytte spørretimen onsdag til å gi noe klart svar på om han vil møte tibetanernes åndelige leder, skriver VG.

Etter det avisen forstår, er det betydelig bekymring i Utenriksdepartementet for at et møte mellom Brende og Dalai Lama skal bidra til ytterligere forverring i det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina.

Forholdet mellom Norge og Kina fremholdes også som årsak til at stortingspresident Olemic Thommessen (H) ikke vil møte Dalai Lama.

— Å møte Dalai Lama nå vil virke unødvendig provoserende på Kina i en situasjon der det er viktig for Norge å gjenopprette en dialog, sa Thommessen tirsdag til NTB.

Thommessen viser til at han formelt sett er den høyest rangerte nordmann etter kongen og at det således ville gitt et sterkt signal om han møtte Dalai Lama.

— Det ville blitt oppfattet som et uttrykk for Norges holdning. Vi vet fra andre tilfeller at kinesiske myndigheter oppfatter det å møte Dalai Lama som svært provoserende, sier han.

USAs president Barack Obama trosset protester fra Kina og møtte Dalai Lama tidligere i år. I fjor reagerte Kina kraftig på at Storbritannias statsminister David Cameron møtte Dalai Lama.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  2. Mariann hugsar knapt noko frå dei første ti dagane

  3. Tor (18) er i karantene etter ein fest i Kvam. – Dette er ein vekkar. No kryssar eg fingrane.

  4. Mannen ble vekket av politiet og beskyldt for voldtekt. Nå er ekskjæresten dømt.

  5. En stille vårdag gikk det opp for ham. - Jeg ble så trist at jeg begynte å gråte

  6. Ni hus evakuert etter bilbrann. – Det er fremdeles eksplosjonsfare